+36 21 252 38 00 | +36 70 775 96 47 | Lépjen velünk kapcsolatba!
NaturalSwiss méregtelenítő kúra vélemények

Aranyér (Hemorrhoid)

AranyérA fejlett országokban a rostszegény életmódnak köszönhetően szinte népbetegséggé nőtte ki magát a szorulás (székrekedés) és divertikulitisz mellett. Az aranyér a leggyakoribb végbél környéki betegség, ami eltérő fokú elváltozás formájában a nyugati világ lakosságának felénél megtalálható.

Az aranyér (nodus haemorrhoidalis) a végbélnyílás körül található érhálózat megbetegedése. Az itt található erek szükségesek a széklet megtartásához, ürítéséhez és a szabályos bélműködés fenntartásához. Ha ezek az erek visszérszerűen kitágulnak, az őket tartó kötőszövet pedig meglazul és előesik a végbélcsatornából, akkor beszélhetünk aranyér betegségről.

Ha már kialakult az aranyér, akkor ez a folyamat már nem fordítható vissza. Ez okból nagy hangsúlyt kell fektetnünk a megelőzésre! A prevencióval az aranyér betegségen kívül annak súlyos szövődményei is megelőzhetőek. Ezért fontos évente egy-két alkalommal a béltisztítás, vagyis béltisztító program alkalmazása.

Azonban fontos megjegyeznünk, hogy a végbéltáji panaszok nemcsak kialakult aranyér tünetei lehetnek, hanem akár gyulladás, elfekélyesedés, vagy daganatképződésé is. Panasz esetén célszerű mielőbb felkeresni a háziorvosunkat, s indokolt esetben egy végbéltükrözés, vagyis kolonoszkópia elvégzése. Ez a vizsgálat alkalmas a vég- és vastagbélrák, valamint vérzés forrásának felfedezésére; szövetminta vételre, polip eltávolításra, illetve Crohn betegség esetén a vékonybél bizonyos szakaszának vizsgálatára.

A végbelet és annak nyálkahártyáját a sérülékeny idegi és érhálózata teszi szervezetünk egyik legérzékenyebb területévé. Ebből adódik, hogy jelentéktelennek tűnő körülmények hatására is kialakulhatnak bélproblémák.

Aranyér kialakulásához vezethet:

 • helytelen táplálkozás (fűszeres, zsíros ételek fogyasztása; zöldség és gyümölcs szegény étrend -> a rost belekre gyakorolt hatása),
 • öröklött hajlam (kötőszöveti gyengeség)
 • káros életmódbeli tényezők (tartós állás-ülés, mozgáshiány)
 • nem megfelelő folyadékbevitel,
 • fokozott hasüregi nyomás (szorulás, szülés, terhesség, súlyemelés),
 • civilizációs ártalom (elhízás, alkohol fogyasztás)
 • gyakori hasmenés stb…

Aranyér osztályozása:

(aranyeres csomók nagysága és előesése alapján)

 1. fok: Aranyeres csomók vérezhetnek, de nincs előreesés.
 2. fok: Csomók erőlködés hatására előesnek, de maguktól vissza is húzódnak.
 3. fok: Az előesett csomók csak manuális segítséggel helyezhetőek vissza.
 4. fok: A csomók előestek és kizáródtak.

Az aranyér kezelése

 • Enyhébb esetben:
  Többnyire elmulaszthatók, vagy enyhíthetőek a panaszok rostban gazdag, egészséges étrend bevezetésével. Miért van szükség rostokra? Mert a rost táplálkozásban betöltött szerepe jelentős, mivel megakadályozza a hosszan tartó szorulást, ami az aranyér leggyakoribb kiváltó oka. Viszont a rostban dús élelmiszerek fogyasztása és a megfelelő folyadékbevitel (legalább 2 liter/nap) lágyítja a székletet, így megelőzve a szorulást, s kialakítva a rendszeres székletürítést. Ezzel egy időben csökkenti az erőlködés intenzitását, s az aranyeres csomók vérzését.
 • Súlyosabb esetben:
  Az elváltozás makacs, hosszú ideig való fennállásakor az aranyér kivérezhet. Ha ez az állapot huzamosabb ideig folytatódik, akkor előfordul a vashiány, majd kialakul a vérszegénység.
  Súlyosabb esetekben orvosi beavatkozással az aranyér gyógyítható. Elsősorban III. és IV. fokú stádium esetén döntenek a műtéti beavatkozás mellett. Viszont a szorulás további fennállása az aranyér újbóli kialakulásához vezethet!
  Ennek elkerülésében nyújt segítséget Önnek a Naturalswiss magyarország termékcsaládja!

Igaz történetek

Vásárlóink többsége azt figyelte meg, hogy a béltisztító program használata alatt a testük különös érzéseket él meg. Ezek a tünetek a program első hetétől a harmadik hetéig jelentkeznek, és folytatódhatnak a használat végéig, akár a harmadik hónapig is.

Ha elolvassa valamelyiket ezek közül a történetek közül, meglátja, hogy sokan hasonló dolgokat találnak az illemhelyen, mint amilyenek az alábbi képeken láthatók (hosszú, nyálkaszerű – zsinórhoz hasonló dolgok, különböző nagyságú és alakú paraziták, melyek néha különféle összetételben is jelentkezhetnek).