+36 21 252 38 00 | +36 70 775 96 47 | Lépjen velünk kapcsolatba!
NaturalSwiss méregtelenítő kúra vélemények

Crohn-betegség

Crohn-betegségElnevezését a Crohn-betegség egy amerikai belgyógyász (Burrill Bernard Crohn) neve után kapta. Kialakulása lassú, ennek ellenére mégis tartós panaszokat eredményez. A Crohn-betegség hasonlóságot mutat a fekélyes vastagbélgyulladás jellegével, tüneteivel és részben kezelési módjával is. Mint a fekélyes vastagbélgyulladásnál a Crohn-betegség esetében is egyfajta gyulladásos megbetegedésről beszélhetünk. Krónikus emésztőrendszeri betegség, amely a bélrendszer bármely részére, s a bélfal minden rétegére kihathat. Leggyakrabban mégis a vékony- és vastagbél szakaszát érinti, de ritkább esetben a nyelőcsőre, gyomorra és végbélre is kiterjedhet. Mivel a bél minden rétegére ráhúzódhat, ezért nagyon gyakoriak az olyan bélproblémák, mint: tályogok, fekélyek, sipolyok képződése és a bél kilyukadása (perforációja), főként a végbél körül és a hasfalon.

Ingadozó jelleget mutat a Crohn-betegség lefolyása, ami abban mutatkozik meg, hogy kiújulását követően remissziós, vagyis nyugalmi időszakok követik. Rendszerint az első felbukkanása 30 éves kor előtti időszakra tehető, de nagyrészt a késői tizenéves és a korai húszas évekre jellemző.

A Crohn-betegség okai:

Kiváltó oka jelenleg még ismeretlen, de valószínűsíthető hogy több tényező együttes hatása eredményezi. Elképzelhető, hogy fertőzés, stressz vagy más környezeti hatás olyan kóros reakciót indít be, amely során a szervezet védekezését szolgáló rendszere (immunrendszer) megtámadja a bélfalakat. Vizsgáljuk meg kicsit közelebbről.

 • Genetikai tényezők: közelmúltban végzett vizsgálatok alapján úgy találták, hogy a Crohn-betegség ugyan nem örökletes, mégis létezik egy genetikailag öröklődő fogékonysági hajlam, amely a bélnyálkahártya ellenálló képességének a csökkenését váltja ki. Ez annyit jelent, hogy az immunrendszer „idegennek” tekinti a saját bélflórát alkotó baktériumokat és azok ellen védekezési reakciót indít. Ennek eredményeként jön létre a bélkárosodás. Továbbá megállapíthatjuk, hogy sok esetben a Crohn-betegség együtt jár más öröklődő betegséggel.
 • Immunológiai zavarok: fentebb olvashattuk, hogy az általánosan elfogadott vélemény szerint a szervezetet védő rendszer túlzott működése okozza a Crohn-betegség kialakulását. Ezzel szemben az is előfordulhat, hogy pont az immunrendszer csökkent aktivitása idézheti elő.
 • Pszichikai tényezők: szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy egyértelműen nem tehető felelőssé a psziché a Crohn-betegség kialakulásáért; ellenben a stressz szerepe a meglévő állapot romlásában, illetve újbóli fellángolásában igazolt.
 • Étkezési szokások: jelek szerint azon emberek körében gyakoribb a Crohn-betegség felbukkanása, akik döntő többségében nagyüzemi, előre feldolgozott élelmiszereket fogyasztanak.
 • Gyógyszerek: túlzott, vagy helytelen adagolásuk károsíthatják a bél egészséges flóráját.
 • Fertőzések: kutatók úgy vélik, hogy korábbi vírusos, vagy bakteriális fertőzés áll a hátterében. Megosztja azonban a tudósok véleményét, hiszen egyesek úgy hiszik, hogy bizonyos baktériumok (Listeria, Yersinia) elősegítik a kór kialakulását. Ezek a mikroorganizmusok pedig könnyen hozzáférhetőek hűtve tárolt élelmiszerek révén; így felvágottak, húsok, sajtok stb… fogyasztásával.
  Mások viszont azon az állásponton vannak, hogy fertőzött marhák tejével kerül be a szervezetbe az úgynevezett MAP-baktérium, amely aztán előidézi a Crohn-betegség kialakulását.
  Egy svédországi kísérlet, pedig - amely 9 éven keresztül folyt – kapcsolatot mutatott ki a kanyaró és a Crohn-betegség között.
 • Dohányzás: rizikófaktort jelent, mivel emeli a megbetegedés valószínűségét.

Jelek, amelyek Crohn-betegség meglétére utalnak:

Ez a gyulladásos betegség rendszerint nem veszélyezteti az életet, s tünetei is részben általános jellegűnek mondhatók. Ezzel szemben, ha tartós változást figyel meg a székelési szokásaiban, akkor érdemes mielőbb felkeresi orvosát!

A Crohn-betegség tünetei változatosságot mutatnak aszerint, hogy a bélrendszer melyik területét érintik. Mindennek a feltérképezéséhez, más gyulladásos betegségek kizárásához és a pontos diagnózis felállításához szükséges a következő vizsgálatok elvégzése. Vérvizsgálat, báriumos beöntés, hasi röntgen, CT (Computer tomographia) vizsgálat, endoszkópia és kolonoszkópia (vastagbéltükrözés). Az utóbbi azért is lényeges, mivel a Crohn-betegség növeli a vastagbélrák kialakulásának esélyét, így ezzel a vizsgálattal még időben felfedezhető.

Ha már a Crohn-betegség kialakult, hogyan kezelik?

Jelenleg még nem áll rendelkezésünkre olyan eszköz, amellyel véglegesen gyógyítható lenne, azonban léteznek olyan terápiás beavatkozások, amelyekkel a tünetek enyhíthetők, vagy akár hosszú időre előidézhető a remisszió (panaszmentesség). Kezelése elsősorban gyógyszerekkel történik, de egyes esetekben elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás.

Mint sok más betegségnél a Crohn-betegség esetében is fel kell hívnunk a figyelmet az egészséges táplálkozás fontosságára! Tapasztalatok alapján az orvos által felügyelt diéta a betegek közel felénél javulást eredményez. Ellenben ezzel kapcsolatban figyelembe kell vennünk az egyéni sajátosságokat, mivel személyenként más és más lefolyású lehet a kór. Ebből adódóan különböző tüneteket produkálhat, és eltérő tápanyag-szükségletet kívánhat meg. Bizonyos élelmiszerek fogyasztásakor fokozódhatnak a tünetek. Leggyakrabban viszont a gabonafélék (mint a búza, zab, árpa, rozs, kukorica), tejtermékek, gyümölcsök, az élesztő, a tenger gyümölcsei (kagyló, rák) és a savanyúságok váltanak ki ilyen kedvezőtlen hatást Crohn-betegség esetén. A súlyos állapotban lévő pácienseknél, akiknél a tápanyagok nehezen szívódnak fel, vitamin- és ásványisó-készítményeket alkalmaznak.


Igaz történetek

Vásárlóink többsége azt figyelte meg, hogy a béltisztító program használata alatt a testük különös érzéseket él meg. Ezek a tünetek a program első hetétől a harmadik hetéig jelentkeznek, és folytatódhatnak a használat végéig, akár a harmadik hónapig is.

Ha elolvassa valamelyiket ezek közül a történetek közül, meglátja, hogy sokan hasonló dolgokat találnak az illemhelyen, mint amilyenek az alábbi képeken láthatók (hosszú, nyálkaszerű – zsinórhoz hasonló dolgok, különböző nagyságú és alakú paraziták, melyek néha különféle összetételben is jelentkezhetnek).