+36 21 252 38 00 | +36 70 775 96 47 | Lépjen velünk kapcsolatba!
NaturalSwiss méregtelenítő kúra vélemények

Cukorbetegség (diabétesz) - a csendben gyilkoló kór

CukorbetegségKorunk emberének számos kihívással kell szembenéznie a hétköznapokban, s ezek között a civilizációs betegségek is helyet foglalnak. Azokat a kórokat nevezzük civilizációs betegségeknek melyek száma az utóbbi évtizedekben ugrásszerűen megnőtt, s ez főként a városban élő rétegnél érzékelhető. A legtöbb esetben a kialakulásért a helytelen életvitel tehető felelőssé, amely magában foglalja: a káros környezeti hatásokat és rossz szokásokat (dohányzás, jelentős alkohol és édesség fogyasztása stb..); egészséges táplálkozás helyett a koleszterinben, szénhidrátban gazdag, míg vitaminokban, rostban és ásványi anyagokban szegény étrendet, a kevés mozgást és a stresszel teli életmódot.

Civilizációs betegségek között tartjuk számon a szív- és érrendszeri problémák bizonyos típusait (koszorúér megbetegedések, magas vérnyomás stb…), pszichés problémák közül a pánikzavart és depressziót, daganatos megbetegedések közül például a vastagbélrák kifejlődését, tovább az elhízás, az allergia (ételallergia, bőrallergia) és nem utolsó sorban a diabétesz, vagyis a cukorbetegség kialakulását.

A legmegdöbbentőbb tény ezekkel az egészségügyi problémákkal kapcsolatban, hogy míg korábban az idősebb korosztálynál jelentkeztek, addig mára már a gyermekek körében is egyre gyakrabban bukkannak fel. Gondoljunk csak az allergiás csecsemőkre, a túlsúlyos kisiskolásokra, valamit a rákos, vagy a cukorbetegségben szenvedő fiatalokra.

A cukorháztartásról

A szőlőcukor, vagyis a glükóz a sejtjeink fontos alkotója és energiaforrása. Ennek egy része a táplálkozás során bevitt élelmiszerekből szívódik fel, míg a többit a máj állítja elő. A szőlőcukor a vérből az inzulin segítségével tud bejutni a legtöbb sejtbe, mivel az inzulin képes megnyitni a sejtek burkát. (Ezért már a rák gyógyítására is használják az inzulint. Becsapják a szervezetet úgy, hogy inzulint juttatnak a vérbe így a rákos sejtek azt hiszik, hogy cukorhoz jutnak és megnyitják a sejtfalaikat, közben pedig sejtölő mérgeket juttatnak be, ami a daganatos sejtek pusztulását eredményezi.) Az inzulint a hasnyálmirigy állítja elő emésztőnedvekkel és hormonokkal együtt. Mivel az inzulin játsza a közvetítő szerepet a sejtek és a glükóz között, ebből az következik, hogy az inzulin csökkenti a vér szőlőcukor szintjét. A vér cukorszintjének csökkenésével csökken az inzulinmennyiség termelődése is. Ilyenkor lép közbe a máj, ami nemcsak cukortermelő, hanem raktározó szerepet is betölt. Alacsony vércukorszint esetén a máj felszabadítja készleteit, vagy szükség esetén cukrot állít elő, hogy egyensúlyba tartsa a vércukorszintet.

Mi is valójában a diabétesz, vagyis a cukorbetegség?

Diabétesz esetén a glükóz feldolgozási folyamatában zavar támad, amit a hasnyálmirigy által termelt inzulin hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége idéz elő. A cukorbetegség két változatát különböztetjük meg, vagyis létezik 1-es és 2-es típusú diabétesz.

1-es típusú cukorbetegségről beszélünk, amikor a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulin mennyiséget, mivel az termeléshez szükséges sejtek elhaltak. Ennek következtében a szőlőcukor nem tud a sejtekbe bejutni, hanem a vérben ragad és megemeli a vér cukorszintjét. Glükóz nélkül a sejtek éhezni kezdenek és éhségük csillapítására zsírokat és fehérjéket alakítanak át cukorrá. Az elpusztult inzulinsejtek következtében a beteg az inzulin külső pótlására szorul. A cukorbaj e típusa többnyire gyermekeket érint és tünetei rendszerint gyorsan jelentkeznek.

tünetei: a gyakori, bőséges vizelés; a száraz, viszkető bőr; a szomjúság, a jó étvágy melletti súlyvesztés, a kipirosodott arc, a fáradtság.

2-es típusú diabétesz esetén a sejtek érzéketlenné válnak az inzulin „sejthártya-nyitó” tevékenységére, amit az inzulin hatásának gyengülése, illetve a nem elégséges inzulintermelés eredményez. Mivel a 2-es típusú cukorbetegségnél termelődik inzulin, ezért a vér cukorszintje lassabban emelkedik meg, s emiatt különböző tüneteket is produkál, mint az előző fajtája. Ez a fajta diabétesz túlnyomórészt idősebb korban alakul ki és akár évtizedekig is rejtve maradhat, míg diagnosztizálják.

tünetei: a zsibbadó végtagok, a nehezen gyógyuló sebek, a romló látás; a gombás, fertőzött és viszkető bőr, a fokozott izzadás, a fejfájás, a farkasétvágy.

A diabétesz lehetséges szövődményei

A cukorbaj egy alattomos, csendben gyilkoló kór, mivel sokszor évekig észrevétlen marad, míg végül súlyos szövődménye révén kerül csak diagnosztizálásra. Hosszú távon károsítja a szerveket, mely károsodás további egészségügyi problémákat von maga után. Ezek a szövődmények a következők lehetnek:

 • érelmeszesedés az egész testre kiterjedően,
 • agyi és szívinfarktus,
 • vérellátási zavar a végtagokban (súlyos esetben végtag elhalás),
 • látás romlása,
 • fokozatos vesefunkció romlás (kezelés nélkül veseelégtelenség),
 • érzőidegek működésének csökkenése,
 • gyulladásra való fokozott hajlam.

A táplálkozás és a cukorbetegség kapcsolata

A tudatos táplálkozás és az egészséges étrend hatalmas szerepet játszik a cukorbaj megelőzésében csakúgy, mint a kialakult diabétesz állapotának karban tartásában. Becslések alapján a cukorbetegségben szenvedők negyedének a kezelése csupán speciális étrendből áll, míg a másik negyed inzulin bevitelre is szorul. A cukorbajos betegek fennmaradó 50 %-a tabletta szedésével és étrendi megkötésekkel tartja kordában betegségét. Talán ebből is kitűnik, hogy a cukorbetegségben szenvedők számára milyen jelentőséggel bír az étkezés.

Helyes táplálkozással, testmozgással, vagy kiegészítő gyógymóddal a vér cukortartalma egyensúlyban tartható. A cukorbetegeknek napi 3-5 kisebb étkezésre van szükségük a szokásos 3 főétkezés helyett. A többszöri étkezés az optimális kalóriamennyiség elérése és a cukorszint hirtelen történő „megugrásának” elkerülése érdekében szükséges. Mindegy melyik cukorbetegségről beszélünk, fontos hogy az étrend lassan emészthető, finomítatlan és rostban gazdag szénhidrátot tartalmazzon, mert ezek feldolgozásához csak kevés inzulinra van szükség. Így ezek nem idézik elő a vér cukorszintjének hirtelen történő nagymértékű megingását. A rost táplálkozásban betöltött szerepe viszont nemcsak a diabéteszes betegek esetében bír hatalmas jelentőséggel. A háztartásokban sok helyen megtalálható savanyú káposzta szintén ideális alapanyag cukorbetegség során, hiszen nemcsak segít a vércukrot egyensúlyban tartani, hanem kitűnő C-vitaminforrás is.

Diabétesz étkezési útmutató

A következőkben tekintsük át, hogy milyen étkezési szabályokat szükséges szem előtt tartani a vércukorszint egyensúlyának megtartása érdekében.

 • Előzzük meg a túlsúlyt!
 • Rendszeresen étkezzünk! Az egyénre szabott, orvossal egyeztetett szempontok alapján tegyük mindezt. Pl.: mit, mennyit és hányszor együnk.
 • Fogyasszunk keményítőben és rostban dús ételeket! Ezek csak fokozatosan emelik meg a vér cukorszintjét, mivel a rostok lassítják a glükóz felszívódását, így diabétesz esetén kitűnő táplálék. Ilyen élelmiszerek pl.: a bab, lencse, borsó és a teljes kiőrlésű kenyér.
 • Kerüljük a cukros termékeket! Az üdítőkben, süteményekben, édességekben, vagy akár más élelmiszerben található cukor az étkezés után gyorsan felszívódik és a vér cukorszintjét hirtelen megnöveli. Ha semmiképpen nem tud lemondani az édes ízekről, akkor alternatív édesítésre tökéletes a sztévia, amely természetes növényi kivonat és cukorbetegség esetén is nyugodtan fogyasztható!
 • Fogyasszunk sok nyers gyümölcsöt és zöldséget! Jótékony hatásukat a bennük található oldható rost és a vitaminok biztosítják. Viszont módjával fogyasszuk a nagyon édes gyümölcsöket, mint pl.: a szőlőt, mangót és az aszalt fügét, vagy akár datolyát is. Sajnos nemcsak az aszalt gyümölcsök természetes cukortartalma magas, hanem sokszor ezen felül is megcukrozzák.
 • Együnk naponta húst, tojást és sajtot! Ideális, ha legalább naponta két étkezésnél fogyasztunk belőle. A túlsúllyal a cukorbaj ellensége, így ha felesleges kilókkal küzd, figyeljen oda az adagok mennyiségére! Mindemellett a hüvelyesek és a halak is jó forrásai a fehérjéknek.
 • Mérsékeljük a zsírfogyasztást! A zsiradékok növelik az érelmeszesedés kockázatát, amire fokozott a hajlam cukorbetegség esetén.
 • Korlátozzuk a só bevitelét! Szintén gyakori a magas vérnyomás megjelenése a cukorbaj mellett, amit az élelmiszerekben található só is előidéz. Elsősorban a konzervek, a feldolgozott és füstölt élelmiszeripari termékek tartalmaznak nagy mennyiségű sót.
 • Alkoholt csak mértékkel igyunk! Az alkohol tartalmú italok nagy része, mint pl.: desszert borok, likőrök, barna sörök stb… tartalmaznak cukrot, ezért diabétesz esetén kerülendők! A világos sörök csak minimálisan emelik meg a vércukrot, ezért alkalomszerűen 1 pohárral való elfogyasztása megengedett. Viszont a tömény szeszek, a száraz borok és a „diabetikus” sörök hirtelen vércukoresést eredményeznek, mivel gátolják a máj cukorleadását. Ez okból fogyasztása csak ritkán és akkor is szénhidráttal együtt tanácsos.
 • Igyunk elegendő folyadékot! Szomjúság esetén igyunk tiszta vizet a cukrozott üdítők helyett. Napjainkban már számos cukormentes, vagy édesítőszerrel készül üdítőital kapható, de ezek esetében sem árt megvizsgálni az összetevőket, mert gyakran ezekben is található cukor.

Igaz történetek

Vásárlóink többsége azt figyelte meg, hogy a béltisztító program használata alatt a testük különös érzéseket él meg. Ezek a tünetek a program első hetétől a harmadik hetéig jelentkeznek, és folytatódhatnak a használat végéig, akár a harmadik hónapig is.

Ha elolvassa valamelyiket ezek közül a történetek közül, meglátja, hogy sokan hasonló dolgokat találnak az illemhelyen, mint amilyenek az alábbi képeken láthatók (hosszú, nyálkaszerű – zsinórhoz hasonló dolgok, különböző nagyságú és alakú paraziták, melyek néha különféle összetételben is jelentkezhetnek).