+36 21 252 38 00 | +36 70 775 96 47 | Lépjen velünk kapcsolatba!
NaturalSwiss méregtelenítő kúra vélemények

Ekcéma

EkcémaBőrünk egyik legnagyobb kiterjedésű érzékszervünk, amely egyben vissza is tükrözi egészségügyi állapotunkat. Szervezetünk az öntisztulás folyamata közben rajta keresztül is választ ki méreganyagokat, amelyek bőrkiütések, pattanások, herpesz, pikkelysömör, vagy akár ekcéma előidézője is lehet.

Az ekcéma a bőrnek krónikus, gyulladásos megbetegedése, amely az immunrendszer működésének zavarával állhat kapcsolatban. Még napjainkban is megosztja a szakembereket az ekcéma és a bőrgyulladás (dermatitisz) fogalmának helyes használata. Legtöbben a hólyagképződéssel járó bőrgyulladást illetik ekcéma névvel, míg mások csak az elhúzódó, krónikus változatát tartják annak. Talán éppen ezért pontosabb, ha úgy határozzuk meg, hogy az ekcéma több egymással félig-meddig rokon kórképet foglal magába. A betegségek tünetei egymással hasonlóságot mutatnak, de kezelésük eltér, így fontos megkülönböztetnünk, hogy pontosan melyikről is van szó.

Az ekcéma a következő tünetekkel járhat:

 • ödémás, vizenyős bőr
 • bőrpír, duzzanat
 • kis kiemelkedő göbök
 • növekvő, majd kipukkanó hólyagok
 • pörkképződés, vagy hámlás
 • száraz, erősen viszkető bőr

Az ekcéma fajtái:

 • Atópiás ekcéma:
  Az elnevezésben szereplő „atópiás” kifejezés allergiás hajlamra utal. Ez a bőrelváltozás általában csecsemőkorban jelentkezik először és ételallergia is társulhat hozzá. Rendszerint a gyerekek kinövik, mire elérik az iskolás kort, de nagyritkán felnőttkorban is előfordul. Emberről emberre „átadással” nem fertőz. Ennek ellenére előfordulhat a baktériumokkal történő felülfertőződés, amely súlyosbítja a tüneteket és tovább rontja az állapotot. Kisbabáknál az arcon és a végtagokon fordul elő, míg idősebb gyermekeknél a hajlatokban, így a könyök- és a térdhajlatban üti fel a fejét. Óvodás-kisiskolás korban jellegzetes allergiás tünetek is jelentkezhetnek, mint a köhögés, orrfolyás és a szemek viszketése.
 • Kontakt ekcéma:
  Ebben az esetben a bőrgyulladás valamilyen anyaggal történő érintkezés, kontaktus hatására alakul ki. Az elnevezése is innét eredeztethető. Létezik allergiás és irritatív típusú kontakt ekcéma. Az előbbi kialakulás akként megy végbe, hogy a szervezet számos alkalommal találkozik olyan anyaggal, amellyel szemben az immunrendszer túlműködéssel lép fel. Ily módon egy idő után, már egy kis mennyiségű bőrön keresztül felszívódó anyag is képes erős gyulladást és viszketést kiváltani.

  Az utóbbi esetében, nem bőrallergia okozza a heves reakciókat, hanem hogy a bőr ténylegesen károsító hatású anyaggal érintkezik. Ilyen hatást válthatnak ki a savak és lúgok, valamint a tisztító- és mosószerekben található detergensek. Ezért leggyakrabban a kezek bőrén fordul elő az ekcéma ezen fajtája.
 • Szeborreás ekcéma (csecsemőkori):
  Általában 6 hónaposnál fiatalabb kisbabáknál fordul elő. Zsíros tapintású és sárgás felrakódások („koszmó”) keletkeznek a fejbőrön, amelyek alatt piros kiütések helyezkednek el. Ezek a kiütések átterjedhetnek az arcra, ritkább esetben a törzsre is. Ez a fajta ekcéma általában magától elmúlik kb. a 8. hónapra és kínzó viszketéssel sem jár együtt.
 • Szeborreás ekcéma (felnőttkori):
  Enyhébb esetben az egyetlen tünete a hajas fejbőr hámlása. Súlyosabb állapotban lévő betegeknél a fejbőr viszketése bőrgyulladással jár együtt, amely át is húzódhat az arcra, ahol bőrpír jelenik meg, de ritkább esetben a test többi részére is kiterjedhet. Kezelése rendszerint kimerül egy korpásodás elleni sampon használatában.
 • Nummularis, vagy mikróbás ekcéma:
  Jellemző bőrelváltozásait érmeszerű, kerek, vörös színű, hámló, gyulladt és viszkető plakkok alkotják. Leggyakrabban a végtagokon fordul elő és a sérült hámrétegű területeken baktériumok telepedhetnek meg. A száraz bőrrel rendelkezőket sűrűbben érinti, ezért a speciális kezelés mellett ajánlott a bőr megfelelő hidratálása.
 • Neurodermatitis:
  Idült betegség, amely az élet során epizódokban jelenik meg. Itt is két típust különböztethetünk meg. Beszélhetünk helyi, vagyis lokalizált, továbbá kiterjed, úgynevezett generalizált neurodermatitiszről. A tünetek személyenként eltérőek lehetnek. Jelentkezhet faggyúmentes, kivörösödött bőr formájában, amely hámlani kezd. Keletkezhetnek folyadékkal telt hólyagocskák, amelyekből kifakadva nedv szivárog. A kipukkant hólyagok helyén pörk képződik, és heves viszketéssel jár. Ha a beteg képtelen megállni a vakarózást, akkor a sérülés nagyon könnyen felül is fertőződhet. Kiválthatják pl.: tápszeres táplálásra való áttérés, gyermekkori oltások, antibiotikumos kezelések, a bélflóra megbomlása, pubertás, vagy akár a fogamzásgátlók szedése.
 • Stasis, vagy vénás ekcéma:
  Az elégtelen vénás keringéssel van szoros kapcsolatban, így az alsó végtagokon fordul elő pigmentációk, visszértágulatok és a bőrmegvastagodás alakjában. Sok esetben a lábszárfekélyt megelőző betegség, mely a boka körüli területek kivörösödésével és hámfoszlásával jár együtt. Itt is ügyelni kell, mert fokozott a felülfertőzés lehetősége!
 • Dyshidroticus ekcéma:
  Szinte csak a tenyéren és a talpon jelentkező ekcéma, amely más típusokhoz hasonlóan ez is mélyen ülő hólyagokkal jár együtt. Nevét onnét kapta, hogy korábban a verejtékezéssel hozták kapcsolatba.
 • Asteatoticus ekcéma:
  Kialakulásában a bőr szárazsága játszik döntő szerepet. Az életkor előrehaladtával a szervezetünkben lévő víz mennyisége, valamint a faggyúmirigyek működése csökken, ezáltal a bőr veszít rugalmasságából és szárazzá válik. Ez kiszáradás okozta ekcémához vezethet. Jellemzően a száraz bőr berepedezik és lehámlik. A hámfosztott területek növelik a felülfertőzés kockázatát, ezért gondos odafigyelést igényel.

Az ekcéma kezelése:

Diagnózis felállításához nélkülözhetetlen a beteg kikérdezés, mivel a tünetek egyénenként eltérőek lehetnek. A pontos feltérképezésben segítségünkre lehet egy allergiavizsgálat elvégzése, amely feltárhatja előttünk a „provokáló” anyag kilétét. A kiváltó ok megtalálása és a kezelése hosszadalmas, de természetes megoldásokkal segíthetünk magunknak.

Az ekcéma tüneteit általában helyileg erre a célra készült készítményekkel kezelik. Viszont a tünetek enyhíthetők vitaminok és táplálékkiegészítők alkalmazásával is.

Jót tesznek a különböző olajak, mint a hal és ligetszépe, mivel a bennük található esszenciális zsírsavak regenerálják a bőrt, enyhítik a gyulladást és a viszketést az E-vitaminhoz hasonlóan.

Ajánlatos gazdag antioxidáns tartalmú növények, vagy étrendet kiegészítő termékek fogyasztása, mivel ezek az allergiás reakciókat gátolják.

Emellett fontos az immunrendszer erősítése, melyben segítségünkre van a cink. Azonban nem árt, ha egy alapos méregtelenítő program előzi meg mindezt, hiszen a testünkben lerakódott salak- és méreganyagok gátolják a hasznos tápanyagok felszívódását. Arról nem is szólva, hogy kiüríti szervezetünkből az ekcéma kiváltó okáért felelős anyagokat, ezzel enyhítve vagy megszűntetve a fennálló problémát! A méregtelenítésben, s bőre egészségének visszaszerzésében a natural-swiss termékcsalád megoldásként szolgál. Természetes alapanyagokból készült termékei egyszerűen alkalmazatók és kíméletesek az Ön szervezetéhez.

Amit még ekcéma esetén tehetünk:

 • Kerüljük, vagy iktassuk ki az allergiás reakciókat kiváltó élelmiszereket az étrendünkből! Ide tartoznak a tej, tojás, kagyló, búza, csokoládé, diófélék és az eper.
 • Viseljünk pamutból készült ruhákat!
 • Kerüljük a kémiai, mesterséges anyagokkal teli mosószereket és öblítőket!
 • Tisztálkodjunk gyógyszertári mosakodókrémmel, s forró víz helyett csak langyossal fürödjünk! Száradáskor ne dörzsölje törölközővel a bőrét, hanem csak itassa fel róla a vizet.
 • Kerüljük a nem természetes alapanyagú kozmetikumokat!
 • Stressz hatására erősödhetnek az ekcéma kellemetlen velejárói, így törekedjünk az egészséges étrend és életmód kialakítására!

Igaz történetek

Vásárlóink többsége azt figyelte meg, hogy a béltisztító program használata alatt a testük különös érzéseket él meg. Ezek a tünetek a program első hetétől a harmadik hetéig jelentkeznek, és folytatódhatnak a használat végéig, akár a harmadik hónapig is.

Ha elolvassa valamelyiket ezek közül a történetek közül, meglátja, hogy sokan hasonló dolgokat találnak az illemhelyen, mint amilyenek az alábbi képeken láthatók (hosszú, nyálkaszerű – zsinórhoz hasonló dolgok, különböző nagyságú és alakú paraziták, melyek néha különféle összetételben is jelentkezhetnek).