+36 21 252 38 00 | +36 70 775 96 47 | Lépjen velünk kapcsolatba!
NaturalSwiss méregtelenítő kúra vélemények

Élősködők, paraziták

Élősködők, parazitákÉlősködők, illetve más néven paraziták névvel illetjük azokat az élőlényeket, amelyek egy másik faj egyedeinek testében, vagy annak felszínén él. Teszik mindezt úgy, hogy a gazdatestből táplálkoznak, így jutva hozzá a saját életműködéséhez szükséges tápanyagokhoz.

A gazdafaj (amin élősködnek a paraziták, férgek) besorolása alapján megkülönböztethetők növényi és állati élősködők. Növények esetében valószínűleg már mindenki hallott a fehér fagyöngyről, ami életmódja alapján a paraziták közé sorolható. Ide tartoznak például a lepkék is, aminek lárvái általában egyetlen növényen fejlődnek. Viszont ezen kívül akadnak még más növények és gombák, amelyek más élőlényektől parazitaként vonják el a tápanyagot a saját fennmaradásuk érdekében. A növények azonban csak keveset tudnak tenni a rajtuk élősködők elszaporodása ellen.

Állatok esetében valamivel másabb a helyzet. Itt is hosszú ideig tartó „együttélésről” beszélhetünk a gazdatestek és a paraziták között. Mindez azért lehetséges, mert rendszerint az élősködők célja nem az, hogy a gazdatestet elpusztítsa, hanem hogy a lehetséges leghosszabb ideig kiszipolyozza. Ez érthető, ha belegondolunk abba, hogy a paraziták számára a gazdatest élőhely és táplálékot adó forrás is egyben. A növényekkel szemben az állatok viszont nagyobb fenyegetést jelentenek a rajtuk, vagy bennük élősködők számára, mivel a gazdatest szervezetének védekezési reakció beindulnak, ha érzékeli a „betolakodók” jelenlétét.

Rossz hír azonban, hogy az emberek szervezeti felépítése nagyban hasonlít az állatokéhoz. Ami számunkra azt a kedvezőtlen hatást eredményezi, hogy az állati élősködők és paraziták közül több bennünk, illetve rajtunk is megtelepedhet.

Állati és emberi élősködők:

(A felsorolás nem teljeskörű!)

 • Bagócslegyek
 • Féregatkák
 • Fonalférgek
 • Galandférgek
 • Kullancsok
 • Lapostetű
 • Máj- és vérmétely
 • Orsóférgek
 • Rühatkák
 • Tetvek

Paraziták – mit érdemes tudni róluk?

Elsősorban annyit, hogy az emberi szervezetben való előfordulásuk sokkal gyakoribb, mint az gondolnánk. Ezt azért fontos tudatosítani, mert parányi termetük ellenére súlyos egészségügyi problémákat képesek okozni.

Az élősködők általában a bélrendszerben telepednek meg, de egyes fajtáik bekerülve a váráramba eljutnak egészen a szervekig és ott „horgonyoznak le”. Igaz, hogy a szervekben nem eredményeznek károsodást, mégis jelenlétük nem előnyös a gazdatestre nézve.

Akár emberi, akár állati szervezetbe kerülnek be a paraziták, nem minden esetben okoznak panaszokat. Ha mégis, akkor idővel és csak fokozatosan jelentkeznek az általuk okozott ártalmak. Tüneteket akkor észlelhetünk, amikor működésnek indul a gazdaszervezet óvását szolgáló immunrendszer védelmi reakciója. Ezt a funkciót az élősködők anyagcseréje során keletkező méreganyagok „kapcsolják be” és ennek következményeként különböző reakciókat válthat ki az organizmusban.

Paraziták, élősködők jelenétére utalható jelek:

Ez a felsorolás egyébiránt csak töredéke azon jelzéseknek, melyeket a szervezetünk küldhet, utalva a „nem kívánatos behatolók” jelenlétére.

Hogyan kerülhetnek élősködők a szervezetbe?

 • Emberről-emberre terjedve
  Például hazánkban a leggyakrabban előforduló paraziták által okozott fertőzés, a fonálféreggel (Enterobius vermicularis) való fertőzöttség. Legjellemzőbb tünete az erős viszketés a nemi szervek és a végbél környékén, amely meleg hatására fokozódik. A viszketés enyhítésére alkalmazott vakaródzás pedig elősegíti önmagára, vagy a másik emberre való továbbterjedését. Mégpedig úgy, hogy a kéz megfertőződik a peték által (a vakarás révén), ami azután bármilyen használati tárgyra átjut, vagy érintés során tovább adódik. Lehet szó ágyneműről, ruhaneműről, de akár kézfogásról is.

  Továbbfertőzés megelőzhető a higiénia szabályok szigorú betartásával, vagyis étkezések és WC használat utáni rendszeres kézmosással, illetve a reggeli fürdéssel.
 • Mosatlan zöldségfélékről
  Az élősködők másik fajtájának petéi trágyázással bekerülnek a földbe, s ennek útján könnyen a zöldségekre. Így ebben az esetben a zöldség és a föld a fertőzés közvetítője. Az utóbbi esetében nem szabad figyelmen kívül hagynunk a gyermekek és paraziták viszonyában játszó szerepét sem! A nyersen, mosatlanul fogyasztott növények révén könnyűszerrel bekerülhetnek élősködők az emésztőrendszerünkbe. Ilyen módon terjednek pl.: az orsógiliszta (Ascaris lumbricoides) és az ostorgiliszta (Trichocephalus trichiurus) paraziták.

  A megbetegedés valószínűségét csökkenti a megbízható helyről vásárolt növények felhasználása. Legyen szó nyersen való fogyasztásról vagy főzésről, fontos az alapanyag gondos megtisztítása a paraziták és azok petéinek eltávolítása érdekében!
 • Fertőzött állat húsának fogyasztásával
  Ebben az esetben a paraziták a gazdatest bélfalán kapaszkodnak meg és testfelületük egészén szívják magukba a tápanyagokat. A petéiket tartalmazó szelvények leválnak róluk, amelyek a gazda ürülékével együtt távoznak a szervezetből. Ezeket a petéket, ha egy köztigazda (pl. szarvasmarha, vagy sertés) megeszi, akkor annak szöveteiben ciszták fejlődnek ki. Ilyen állat húsának elfogyasztása nem kellően átfőve, vagy megsütve lehetővé tesziaz emberi szervezetbe való bekerülést, ahol férgekké alakulnak a ciszták (élősködők petéi) számára az emberi szervezetbe való bekerülést, ahol férgekké alakulnak át. Ide sorolhatóak pl: a simafejű galandféreg (Taeniarhynchus saginatus) és a horgasfejű galandféreg (Taenia solium) is.

  Az infekció megelőzése érdekében csak alaposan megfőzött, vagy átsütött hús (beleértve a hal is!) fogyasztása ajánlott. Főleg a tatárbifsztek kerülendő olyan országokban, ahol nem megbízható a húsvizsgálat, a higiéné és az állatorvosi ellátás.

Megoldás parazitafertőzés esetén:

 • A test felszíni élősködők távoltartása ellen léteznek spray-k, krémek, vagy egyéb eszközök. Pl: elektromos szúnyogriasztó, kullancsriasztó spray, vagy hajszesz tetű ellen.
 • A belső férgek esetében valamelyest másabb a helyzet. Néhány esetben csak orvosi receptre kiírható szerek segítenek, míg a másoknál a természetes megoldásokkal is siker érhető el. Ezeket a természetes alapanyagokat természetgyógyászok és gyógyfüvészek is bevált szerként alkalmazzák.
  A Natural swiss természetes alapanyagú termékei is az Ön segítségére lehetnek, amelyeket már gyógyszertárakban, recept nélkül is megvásárolhat!
 • Infekció esetén nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő táplálékbevitelre, a változatos és egészséges étrendre. Mivel a paraziták a gazdatest elől szívják el az értékes anyagokat, ezért fontos azok pótlása.

Igaz történetek

Vásárlóink többsége azt figyelte meg, hogy a béltisztító program használata alatt a testük különös érzéseket él meg. Ezek a tünetek a program első hetétől a harmadik hetéig jelentkeznek, és folytatódhatnak a használat végéig, akár a harmadik hónapig is.

Ha elolvassa valamelyiket ezek közül a történetek közül, meglátja, hogy sokan hasonló dolgokat találnak az illemhelyen, mint amilyenek az alábbi képeken láthatók (hosszú, nyálkaszerű – zsinórhoz hasonló dolgok, különböző nagyságú és alakú paraziták, melyek néha különféle összetételben is jelentkezhetnek).