+36 21 252 38 00 | +36 70 775 96 47 | Lépjen velünk kapcsolatba!
NaturalSwiss méregtelenítő kúra vélemények

Emésztőenzimek: bajt okoz a hiányuk

EmésztőenzimekEmésztőenzimek nélkül, nincs emésztés! Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk ezzel a ténnyel, ugyanis ennek ismeretében könnyebben meg tudjuk oldani emésztési problémáinkat. Leegyszerűsítve a kérdést elmondható, hogy az emésztőenzimek megfelelő pótlásával az emésztési zavarok jelentős részének búcsút mondhatunk. Az emésztőenzimek olyan katalizátorok, amelyeket a hasnyálmirigy termel, fő feladata a táplálék megemésztésének kémiai folyamata. Az emésztőenzimek használatával mérséklődik a teltségérzet, gyomorszáji diszkomfort érzés, amely sok esetben fájdalommal járhat, melyet émelygés és böfögés kísér.

Amennyiben emésztőenzimekből hiányt szenvedünk, biztosan nem lesz jó az emésztésünk. Sajnos, ezt még mindig sokan figyelmen kívül hagyják, és különböző önsanyargató kúrákba kezdenek emésztésük helyreállítása érdekében. Gyakran előfordul, hogy az eredménytelen kísérletezések hatására az emésztési zavarokkal küzdők beletörődnek a „sorsukba” csak azért, mert nem próbálkoztak meg az emésztőenzimek pótlásával. Pedig a rossz emésztés számos egészségügyi problémához vezethet: ilyen a hasfájás a székrekedés, a hasmenés, a fokozott gázképződés és a puffadás, ráadásul a nem megfelelő anyagcsere miatt különböző hiányállapotok, betegségek alakulhatnak ki. A felhalmozódó méreg- és salakanyagok hatására, felbomlik az immunrendszer működése, valamint az emésztést közvetlenül befolyásoló bélflóra egyensúlya. Ez az oka annak, hogy amikor rossz az emésztésünk, az egyszerű fertőzéseket (pl. megfázás, influenza) is könnyebben elkapjuk. Mindemellett, a bélflóra egyes baktériumai emésztőenzimeket is tartalmaznak, illetve termelnek.

Emésztés és emésztőenzimek

Az emésztőenzimek bontják le és teszik hasznosíthatóvá a tápanyagokat, emellett energiával látják el a szervezetünket. Ahhoz, hogy emésztésünk egészségesen funkcionáljon, az egészséges gyomor és bélrendszer, valamint a kiegyensúlyozott bélflóra mellett megfelelő mennyiségű és fajtájú emésztőenzimre is szükségünk van. A mennyiség mellett igen fontos a emésztőenzimek változatossága is, hiszen a különböző tápanyagokat más és más fajtájú emésztőenzim bontja le. Ezek közül a legfontosabbak:

  • Amilázok: a keményítőt lebontó, és a szénhidrátok felszívódását segítő emésztőenzimek, a nyálban és a hasnyálmirigy váladékában is megtalálhatók. A nem megfelelő szénhidrát-anyagcserére utalhatnak a kiütések, a depresszió, az allergiás reakciók, a fáradékonyság és a gyulladások. Jellemző tünete az amiláz emésztőenzimek elégtelen mennyiségének az alacsonyabb vércukorszint és a hideg végtagok. Az amilázok növényi táplálékkiegésztőkkel is pótolhatók.
  • Lipázok: a zsíranyagcserében, zsírok, olajok lebontásában résztvevő, a hasnyálmirigyben termelődő emésztőenzimek. A zsíranyagcsere zavara esetén székrekedés, hasmenés, ízületi gyulladások, epebántalmak, szívpanaszok, bőrgyulladások jelentkezhetnek. Francia és belga tudósok megállapították, hogy a papayában található lipáz hatékonyan alkalmazható a hasnyálmirigy elégtelen működése miatt szükségessé váló enzimpótlásra.
  • Proteázok: fehérjéket lebontó emésztőenzimek, amelyek az állatok és a növények számára is elengedhetetlenek. Ha a fehérjék nem hasznosulnak megfelelően, könnyebben kialakulhatnak a gombás fertőzések, a székrekedés és a magas vérnyomás. A proteázok a gyomorban és a hasnyálmirigyben termelődnek, a legismertebb növényi fehérjét bontó enzimek a papayában található papain és az ananászból kinyerhető bromelin.

Szintén fontos emésztőenzim a cellulóz lebontásához szükséges celluláz –az emberi szervezet nem képes előállítani–, és a vékonybélben található laktáz, amelynek hiánya tejcukor-érzékenységhez vezet-

Az emésztőenzimek pótlása

Krónikus emésztési zavarok esetén, mint a vastagbélgyulladás, a vastagbéldaganat, a gyomorfekély, a gyomordaganat, az allergia, a depresszió stb. esetén feltételezhető, hogy emésztőenzim-hiányban szenvedünk. Az esetek többségében az egészségtelen étrend, a stressz, a méreg- és salakanyagok felhalmozódása a vastagbélben állhat, valamint az emésztőenzimeket termelő szervek –elsősorban a hasnyálmirigy, a vékonybél, a máj és az epe– betegsége. Sok esetben a helytelen táplálkozási szokások, mint a kapkodó, gyors evés miatt nem képesek az emésztőenzimek teljesíteni a feladatukat. Az emésztőenzimek pótlására a legegyszerűbb megoldás a minőségi táplálékkiegészítők használata: ezekben a megfelelő mennyiségben és változatosságban találhatóak meg a szervezet számára szükséges emésztőenzimek. Jó szolgálatot tehet a bélflóra egyensúlyát helyreállító probiotikumok és a prebiotikumok bevitele, hiszen a bélflórát felépítő probiotikus (jótékony) baktériumok emésztőenzimeket is termelnek.

 Igaz történetek

Vásárlóink többsége azt figyelte meg, hogy a béltisztító program használata alatt a testük különös érzéseket él meg. Ezek a tünetek a program első hetétől a harmadik hetéig jelentkeznek, és folytatódhatnak a használat végéig, akár a harmadik hónapig is.

Ha elolvassa valamelyiket ezek közül a történetek közül, meglátja, hogy sokan hasonló dolgokat találnak az illemhelyen, mint amilyenek az alábbi képeken láthatók (hosszú, nyálkaszerű – zsinórhoz hasonló dolgok, különböző nagyságú és alakú paraziták, melyek néha különféle összetételben is jelentkezhetnek).