+36 21 252 38 00 | +36 70 775 96 47 | Lépjen velünk kapcsolatba!
NaturalSwiss méregtelenítő kúra vélemények

Ételallergia, bőrallergia

Ételallergia, bőrallergiaAllergiáról akkor beszélhetünk (ételallergia, bőrallergia esetén is), amikor az immunrendszer szélsőségesen reagál az olyan anyagok jelenlétére a szervezetben, amelyek egészséges emberre nézve ártalmatlanok, vagyis nem károsak. Legyen szó akár ételekről, növényekről, mint a mogyoró; pollenről (virágpor), állatok szőréről, stb… egytől-egyig nem jelentenek számunkra valós veszélyt, szemben a vírusokkal, baktériumokkal. Mégis az allergének bejutása a szervezetbe heves, néhány esetben súlyos, vagy akár halálos reakciót is kiválthat. Allergéneknek nevezzük azokat a környezetünkből, vagy ételeinkből származó apró részecskéket, amelyet a szervezetünk kiküszöbölendőnek tekint.

A legfrissebb ismeretek alapján 20.000-re tehető azoknak az anyagoknak a száma, amelyek allergiás reakciót idéznek elő. Ezek közül sok élelmiszerekben is megtalálható, s ez által ételallergia (túlérzékenység) kiváltására képes. Ebből kifolyólag már törvény írja elő, hogy ezeknek a heves allergiás kiváltó anyagoknak a nevét fel kell tüntetni a termékek csomagolásán. Ilyen anyagok lehetnek pl.: gabona, tojás, tej, olajos magvak, szója, glutén és a rák.

Ebben a témában meg kell különböztetnünk egymástól az ételallergia és ételérzékenység (intolerancia) fogalmát, mivel a kettő nem azonos. Az ételallergia kevesebb esetben fordul elő, mint ahogy az előre gondolnánk; annál inkább jelentkezik viszont az intolerancia. Ez utóbbi tünete általában csak a bélrendszerre korlátozódik pl.: a hasmenés, a felfúvódás alakjában; míg a test szinte egész részét érintheti az ételallergia, így akár ekcéma, asztmás roham, hasmenés, vagy szájzsibbadás formájában mutatkozhat meg. Kialakulása bármely életkorban előfordulhat, ily módon már csecsemőkorban is! Nem könnyű minden esetben elkülöníteni egymástól a kettőt, de megfelelő vizsgálatokkal könnyedén megtehető. Azért is fontos különválasztani az allergia és intolerancia tényét, mivel az ételallergia akár tragikus következményt (halált) is előidézhet!

Mikor és milyen tünetekkel jár az ételallergia?

Rendszerint az allergén anyagot tartalmazó étel elfogyasztása után néhány perccel, vagy akár órával mutatkoznak az első jelek. A tünetek a veszélytelentől a kellemetlenen át, egészen az életveszélyesig bármilyenek lehetnek.

 • bőrviszketés, bőrkiütés;
 • hányás, hasi fájdalom, vagy hasmenés;
 • szédülés, ájulás;
 • ziháló légzés,
 • a test valamely részének megdagadása
 • anafilaxiás sokk esetén gyors pulzus és vérnyomáscsökkenés tapasztalható

Hogyan kezelhető az ételallergia?

Kezelését különböző mediátorokat blokkoló összetételű gyógyszerekkel végzik, súlyosabb esetekben pedig adrenalin és szteroid injekciók adására is szükség lehet. Legkönnyebben viszont úgy előzhetjük meg az allergiás reakciót, hogy elkerüljük és kiiktatjuk étrendünkből az azt kiváltó élelmiszert, vagy alapanyagot. Mindez napjainkban nehezen kivitelezhető, hiszen élelmiszereinket többségét olyan üzemben készítik, vagy csomagolják, ahol allergén anyagokat is felhasználnak. Ezért nem árt odafigyelni, hogy hol és mit eszünk.

Immunrendszerünket támogathatjuk az allergia és más betegségek elleni harcban, ha rendszeresen méregtelenítünk. Legyen szó akár méregtelenítő program, vagy otthoni méregtelenítés elvégzéséről, máris hatalmas lépést tettünk egészségünk megőrzése érdekében. Ebben nyújt segítséget Önnek a naturalswiss.hu természetes alapanyagokat tartalmazó termékei.

Mi az a bőrallergia?

Elsőként ejtsünk pár szót a bőrről. Tudta Ön, hogy bőrünk a legnagyobb szervünk? Ezen szervünk fő funkciója, hogy megvédje szervezetünket a környezetet szennyező anyagoktól, a kórokozóktól és a kiszáradástól. Ezt a feladatot a legfelső rétege (szaruréteg) és a savköpeny látja el. Ez utóbbi esetében fontos a pH-érték, melynek normál helyzetben 5,5 a mértéke. Feltehetően abban az esetben jelentkezik a bőrallergia, ha valami zavar támad a védelmi funkció betöltésében. A bőr normál esetben is érzékenyen reagál a szervezeten kívül és belül zajló történésekre. Bőrallergia esetén viszont a bőr áttetszőbbé válik, és fokozottabban átengedi az ingerlő anyagok, amelyek rendes körülménye között nem jutnának be. Az ilyen allergiával küszködők hámrétege nagyon érzékenyen reagál a környezeti tényezőkre, így akár a napsütésre, kozmetikumokra, textil színezőanyagokra, sőt még a fűtött szoba hőmérsékletére is. Két gyakori csoportja különböztethető meg: a csalánkiütés és az ekcéma.

A bőrallergia tipikus panaszai:

 • bőrviszketés,
 • bőrégés,
 • bizsergés,
 • bőrfeszülés,
 • bőrpír és a bőr lehámlása

Mint más allergiánál, ily módon a bőrallergia esetében is a tünetek és azok súlyossága személyenként eltérő lehet. Rendszerint a bőrallergia nem okoz életminőségbeli romlást, de súlyos esetekben jelentős mérték korlátozhatja azt. Ezek mellett azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy az érzékeny bőr nemcsak a bőrallergia, hanem más betegségek árulkodó jelei is lehetnek. pl.: vese- és cukorbetegség.

Hogyan kezelhető a bőrallergia?

Mint az ételallergia és más allergiás megbetegedés esetén, a bőrallergia kezelése során is elsődleges és legfontosabb teendő az azonosított allergén eltávolítása. Tehát próbáljuk elkerülni amennyire lehetséges, az irritációt kiváltó anyagokat és környezeti hatásokat. Ha ezek mellőzése teljes mértékben nem lehetséges, vagy már a bőrallergia fennáll, akkor rendszerint az orvos antihisztamin gyógyszereket, szteroid tartalmú krémet, vagy mosakodókrémet ír fel a páciensnek.

Ne felejtse el, hogy a helyes, egészséges étrend nagyban segíthet az allergiás betegek állapotának és hangulatának javításában! Hiszen talán nem mindenki tudja, de vannak olyan tápanyagokat tartalmazó ételek, amelyek segítik az immunrendszer erősítését, valamint a légzőszervi- és szájüregi fertőzések legyőzését. Ennek kapcsán például megemlíthetjük a mediterrán konyha ételeit, melyeknek kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma. Ez utóbbiak védik meg a sejteket az oxidatív károsodástól, mely betegségeket eredményezhet.


Igaz történetek

Vásárlóink többsége azt figyelte meg, hogy a béltisztító program használata alatt a testük különös érzéseket él meg. Ezek a tünetek a program első hetétől a harmadik hetéig jelentkeznek, és folytatódhatnak a használat végéig, akár a harmadik hónapig is.

Ha elolvassa valamelyiket ezek közül a történetek közül, meglátja, hogy sokan hasonló dolgokat találnak az illemhelyen, mint amilyenek az alábbi képeken láthatók (hosszú, nyálkaszerű – zsinórhoz hasonló dolgok, különböző nagyságú és alakú paraziták, melyek néha különféle összetételben is jelentkezhetnek).