+36 21 252 38 00 | +36 70 775 96 47 | Lépjen velünk kapcsolatba!
NaturalSwiss méregtelenítő kúra vélemények

Fekélyes vastagbélgyulladás

Fekélyes vastagbélgyulladásA fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) a bélrendszer gyulladásos megbetegedése, amely főként a vég- és vastagbél utolsó szakaszát (ún. szigmabél) érinti. Viszont ritka esetben előfordulhat, hogy a gyulladás kiterjed a vastagbél nagyobb részére is, vagy akár az egészre. Itt meg kell említenünk, hogy létezik egy másik kórkép, a Crohn betegség amivel bár nem azonos a fekélyes vastagbélgyulladás, mégis tünetileg hasonlóságot mutatnak egymással, így akár laikus számára össze is téveszthető. Mindkettő az ismeretlen eredetű, idült bélproblémák közé sorolható. Nőknél és férfiaknál egyaránt előfordulnak, amelyek első felbukkanása tinédzser kortól egészen 30 éves korig is terjedhet.

Mindezek ellenére a Crohn betegséghez képest gyakrabban forduló elő a fekélyes vastagbélgyulladás megjelenése. Lefolyása alapján megkülönböztethetünk aktív és lappangó, tünetmentes szakaszokat. A betegség aktív szakaszában a vastagbél belsejét borító nyálkahártya megduzzad. Hámhiányok, tályogok alakulnak ki a bél felszínén, majd kifekélyesedik és vérezni kezd. A beteg számára mindez kellemetlenségekkel, fájdalommal jár.

A fekélyes vastagbélgyulladás tünetei lehetnek:

A fekélyes vastagbélgyulladás legjellemzőbb tünetének a „várakozást nem tűrő” székelési ingert és a hasmenést tekinthetjük. Súlyosabb esetekben ez közel 20 székelési alkalmat is jelenthet naponta, ami által a beteg frusztrálttá válik. Nem meri elhagyni otthonát, s ez által elveszítheti akár munkahelyét is.

Az aktív időszak átvészelése után a fekélyes vastagbélgyulladás áldozatai akár évekig is tünetmentesek lehetnek, míg aztán újra fel nem bukkan.

A fekélyes vastagbélgyulladás kialakulásának oka

Mint korábban már említettük a fekélyes vastagbélgyulladás kiváltó oka napjainkban még tisztázatlan az orvosok számára. Annyit viszont tudunk, hogy kialakulásában szerepet játszanak az autoimmun folyamatok. Ez annyit jelent, hogy a szervezet a bélben található baktérium és bélflórát nem ismeri fel, vagyis „idegennek” érzékeli. Ennek következtében az immunrendszer úgy tesz, mintha „támadás” érte volna a szervezetet és elkezd ellenanyagot termelni a saját rendszere ellen. Sajnos ennek az „én-idegen” érzékelésnek a kiváltó pontos okát még nem ismerjük.

Orvosok közül még napjainkban sem fogadja el mindenki a lelki folyamatok kóroki szerepét és annak fontosságát. Ellenben megfigyelések alapján egyértelműen megállapítható, hogy a betegség tünetei visszatérnek, vagy erősödhetnek stressz hatására és nehéz élethelyzet esetén.

A fekélyes vastagbélgyulladás kezelése, gyógyítása:

Mivel nem tudjuk, hogy a gyulladásos bélbetegségeket – így a fekélyes vastagbélgyulladást sem - mi idézi elő, ezért sajnálatos módon véglegesen gyógyítása sem ismert.

Általában csak enyhe, vagy középsúlyos lefolyású. Ritkább esetben súlyos formában jelentkezik, ami mindenképpen kórházi kezelést és beavatkozást igényel. A manapság rendelkezésre álló kezelési eljárások annyit tudnak biztosítani, hogy a páciens közel azonos életminőségen és aktivitással tud élni, mint a fekélyes vastagbélgyulladás jelentkezése előtt.

Ha már diagnosztizáltak minket a kórral, akkor a legtöbbet a táplálkozásunk megváltoztatásával tehetünk a tünetek elviselése érdekében! A betegség jellegéből adódóan gyakoriak a tápanyag felszívódási és az emésztési zavarok, ami alultápláltsághoz vezethet. Ezért elengedhetetlenül fontos a megfelelő tápanyagbevitel biztosítása. Ez egészséges táplálkozás, s mellette természetes és minőségi alapanyagból készült, étrendet kiegészítő készítmények alkalmazásával elérhető. Itt figyelmébe ajánlom a Natural-swiss Ltd termékcsaládját, amely megoldást jelenthet Önnek a tünetek enyhítése érdekében!

Fekélyes vastagbélgyulladás esetén jót tesznek:

  • gyümölcsök és zöldfőzelékek fogyasztása, a bennük lévő oldható rostok miatt (Miért van szükség rostokra? Mert a székletbe beépülve nem ingerlik a bélfalat, így elkerülve a gyakori bélösszehúzódást, s csökkentik a hasmenés valószínűségét.)
  • A-, C-, D-, B12 vitamint, folsavat, kalciumot, vasat és cinket, valamint elegendő fehérjét és energiát tartalmazó élelmiszerek
  • tengeri halak (pl. lazac, szardínia, makréla - D-vitamin tartalmuk miatt)
  • béta-karotinban gazdag növények
  • máj fogyasztása (A-vitamin tartalma végett)

Fekélyes vastagbélgyulladás esetén ártanak:

  • kemény héjú gyümölcsök, magvak, korpa csemegekukorica (Oldhatatlan rost tartalmuk miatt, ami ingerli a bélfalat.)
  • zsíros és puffasztó ételek
  • túlzott alkohol és koffeinfogyasztás

Az egészséges étrend szabályait célszerű élethosszig betartani, még a nyugodt, tünetmentes időszakokban is a kiegyensúlyozott életvitel fenntartása érdekében!

Gyulladásos bélbetegség gyanúja esetben célszerű felkeresni az orvosát! A betegség felismerésének legbiztosabb módja a kolonoszkópia, vagyis a vastagbél-tükrözés; amellyel más elváltozások is kimutathatóak. Ezért itt fontos megjegyeznünk azt is, hogy a fekélyes vastagbélgyulladás növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát! Annál nagyobb a rák kifejlődésének valószínűsége, minél hosszabb ideje fennáll, vagy minél hosszabb bélszakaszra terjed ki a betegség!

A fekélyes vastagbélgyulladás súlyos szövődménye lehet a vastagbél kóros kitágulása, leállhat a bélműködés, vagy akár vérmérgezés által okozott sokk és bélátfúródás is felléphet. Ezek a szövődmények az életet veszélyeztetik, emiatt nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha a betegségre utaló panaszokat észlelünk!


Igaz történetek

Vásárlóink többsége azt figyelte meg, hogy a béltisztító program használata alatt a testük különös érzéseket él meg. Ezek a tünetek a program első hetétől a harmadik hetéig jelentkeznek, és folytatódhatnak a használat végéig, akár a harmadik hónapig is.

Ha elolvassa valamelyiket ezek közül a történetek közül, meglátja, hogy sokan hasonló dolgokat találnak az illemhelyen, mint amilyenek az alábbi képeken láthatók (hosszú, nyálkaszerű – zsinórhoz hasonló dolgok, különböző nagyságú és alakú paraziták, melyek néha különféle összetételben is jelentkezhetnek).