+36 21 252 38 00 | +36 70 775 96 47 | Lépjen velünk kapcsolatba!
NaturalSwiss méregtelenítő kúra vélemények

Gyakori megfázás, illetve fejfájás

Gyakori megfázás, fejfájásA megfázás (más szóval meghűlés) valószínűleg az a megbetegedés, amelyen életünk során legalább egyszer mindenki átesik, rendszerint már gyermekkorban. A megfázás a felső légutak vírusos fertőzése, amely leggyakrabban az orr, torok és tüdő nyálkahártyáját érinti. Normál esetben néhány nap alatt, vagy egy héten belül a tünetek csillapodnak és maguktól eltűnnek. A megfázás ideje alatt viszont rontja az életminőséget, és hajlamosító tényezők esetén szövődményeket is előidézhet. Tehát, ha pár nap alatt nem szűnnek meg a panaszai és akár krónikus betegségben is szenved, valamint gyakori megfázás esetén is érdemes mielőbb felkeresni háziorvosát a megfázás szövődményeinek elkerülése érdekében!

Tünetei egyénenként nem mutatnak jelentős eltéréseket. Rendszerint a következő panaszok jelentkeznek megfázás esetén:

 • rossz közérzet, fáradtság;
 • orrváladékozás, vagy orrdugulás
 • fejfájás, (alább olvashat róla)
 • hidegrázás, hőemelkedés vagy láz
 • étvágytalanság
 • köhögés
 • tüsszögés
 • ritkábban izomfájdalom

A tüneteket nem is kimondottan a vírusok, hanem inkább az immunrendszer védekező reakciója okozza. A megfázás elburjánzásának és a szövődmények kialakulásának veszélye fokozott kisgyermekek, idősek és legyengült immunrendszerű felnőttek esetében! A tudatosan gondolkodó és élő emberek igyekeznek megelőzni a betegségeket, hiszen tudják, hogy ez sokkal könnyebb – tegyük hozzá olcsóbb is -, mint a már meglévő problémát orvosolni. Ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni az immunrendszer erősítésének fontosságát, amely egy méregtelenítő program elvégzésével könnyedén kivitelezhető. Emellett a következő óvintézkedéseket tehetjük meg, hogy elkerüljön minket a megfázás a hidegebb idők beköszöntével.

Tanácsok megfázás megelőzésére:

 • kerüljük a zárt, zsúfolt helyiségeket;
 • szellőztessünk rendszeresen és minél többet tartózkodjunk a friss levegőn,
 • fogyasszunk lehetőleg minél több nyers gyümölcsöt és zöldséget,
 • amennyire lehetséges kerüljük a stresszt,
 • pihenjünk sokat

Ön tudta, hogy a megfelelő C-vitamin bevitel bár nem gátolja meg a megfázás kialakulását, de lerövidíti annak gyógyulási idejét és enyhíti annak panaszait? Jó hír ez ügyben, hogy a savanyú káposzta feldolgozatlan állapotban (főzés nélkül) biztosítja a szükséges C-vitaminforrást a téli időszakban, így nem kell drága vitaminokra költenünk.

Mit tehetünk, ha a megfázás nem került el minket?

Pár napig tanácsos az ágynyugalom és a kímélő életvitel folytatása, hogy az immunrendszerünknek lehetőséget és segítséget adjunk magától legyőzni a megfázás okozta kellemetlenségeket. Fontos a megfelelő folyadékmennyiség bevitele, de nem cukros illetve szénsavas üdítőitalok, hanem lehetőleg meleg gyógytea formájában. Kerüljük el a kávé és alkoholfogyasztást, mivel ezek folyadékot vonnak el a szervezettől. Köhögésre hatásos módszer a gyógynövények főzetének belégzése, inhalálása; amely során kitisztulnak a légutak és megelőzi a nyálkahártya kiszáradását is. Erős fejfájás, magas láz, vagy szűnni nem akaró köhögés esetén láz, fájdalom-, illetve köhögéscsillapító alkalmazása is indokolt.

Néhány gondolat a fejfájás kapcsán

A fejfájás lehet a megfázás kísérő tünete, vagy akár egészséges embereknél is felléphet időnként, kiváltva valamilyen tényező által. Ellenben, ha sűrűn és nagy intenzitással jelentkezik a fejfájás, akkor nagy valószínűséggel migrén állapotáról beszélhetünk. Az általános és migrénes fejfájás kezelése különbözik egymástól, arról nem is beszélve, hogy akár komoly egészségügyi probléma intőjele is lehet.

A fejfájás típusai

A migrénnel együttvéve a fejfájás 3 fajtája különíthető el, vagyis megkülönböztethető: migrén, tenziós és cluster fejfájás.

Migrén: visszatérő, rohamokban jelentkező általában féloldali fejfájás, amely pulzáló fájdalommal jár együtt. Tipikusan hányinger, hányás, fény- és hangérzékenység kíséri. Az általa okozott fájdalom órákig, sőt napokig is fennállhat, ily módon téve munkaképtelenné az elszenvedőjét. Nők esetében többször fordul elő.

Tenziós fejfájás: a három típus közül ez jelentkezik az embereknél leggyakrabban. Nincs pontosan behatárolható helye, tehát a fej bármely részét érintheti. Túlnyomórészt nők körében tapasztalható.

Cluster fejfájás: gyorsan jelentkező, azonban elég ritka fejfájás típus. A fájdalom itt is rohamokban, úgynevezett cluster periódusban jelentkezik, amely akár hónapokig is kínozhatja az egyént. Mindig a fej valamelyik oldalán jelentkezi, ahonnét aztán máshova „nem mozdul”. Betegek éles, égető fájdalomról számolnak be a szemnél. Főként férfiaknál jelentkezik.

Mi idézheti elő?

 • Kiválthatja az alacsony vércukorszint. Azoknál lehetséges ez a kiváltó ok, akik gyakran úgy kelnek, hogy már fáj a fejük.
 • A kiszáradás gyakori oka, főkén nagy melegben, alkoholfogyasztás után, vagy megterhelő fizikai munka következtében.
 • Túlzott koffein fogyasztás következménye is lehet, mivel hatással van az agy vérellátására. Ez esetben nemcsak a kávé, hanem a tea és kóla fogyasztásának mérséklése, vagy elhagyása szükséges.
 • Ételallergia, vagy ételekben lévő adalékanyag.
 • Testi, lelki feszültség, amely izomfeszültséget hoz létre a szervezetben.
 • Gyógyszer által indukált fejfájás is lehetséges, amikor valaki naponta, vagy hetente többször vesz be fájdalomcsillapító gyógyszert. Ez azért is veszélyes, mivel ha ezzel nincs tisztában, akkor ez további gyógyszerek beszedésére ösztönzi, ami súlyosbíthatja az állapotát.
 • Nyakcsigolya meszesedés
 • Egyéb okok: kimerítő munka, szem megerőltetése, kényelmetlen testhelyzet, változó kori hormonszint-ingadozás, menstruáció stb...
 • Súlyosabb esetben: agydaganat,

Tanácsok fejfájás megelőzésére, vagy megszűntetésére

Egyszerűbb esetekben néhány apró étrendi változás is hatékony és gyors javulást hozhat. Alacsony vércukorszintnél pl.: ajánlatos kis adagokat és többször enni, amivel szinten tudja tartani vércukrát. Ajánlatos nemcsak a fejfájás, hanem más betegségek elkerülése érdekében is az ételszínezékek, ízfokozók és egyéb adalékanyagok elkerülése. Bár nem minden esetben bizonyított a rákos megbetegedések kialakulásában való szerepük (pl.: vastagbélrák), mégis jobban tesszük, ha elkerüljük ezeket a kémiai úton előállított, mesterséges „hozzávalókat”. Az egészséges táplálkozás hosszútávon kifizetődik és az életének más területére is kihatással lesz. Sokkal energikusabbnak és fittebbnek fogja érezni magát, így lesz ereje foglalkozni az Ön számára fontos emberekkel és dolgokkal!

Ha már fejfájás kínoz minket, akkor legjobban tesszük, ha egy csendes, nyugodt, besötétített szobában ledőlünk pihenni. Alkalmazhatunk hidegborogatást, vagy masszírozást a fej fájó területén, amely enyhítheti a tüneteket. Amennyiben gyomrunk engedi, igyunk sok folyadékot, de ne alkoholt. Alacsony vérnyomás esetén a koffein tartalmú ital segíthet, máskor viszont éppen az ronthatja az állapotot. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor gyógyszeres beavatkozás is szükségeltetik. Migrénre már hatékony vényköteles készítmények léteznek tabletta, orrcsepp és injekció formájában. Ezek hiányában alkalmazzanak fejfájás csillapítására alkalmas vény nélkül kapható gyógyszert.

Amennyiben az állapota súlyosbodik, vagy ijesztő tüneteket észlel (pl.: zavarodottság, látászavar stb…), mindenképpen keressen fel orvost!


Igaz történetek

Vásárlóink többsége azt figyelte meg, hogy a béltisztító program használata alatt a testük különös érzéseket él meg. Ezek a tünetek a program első hetétől a harmadik hetéig jelentkeznek, és folytatódhatnak a használat végéig, akár a harmadik hónapig is.

Ha elolvassa valamelyiket ezek közül a történetek közül, meglátja, hogy sokan hasonló dolgokat találnak az illemhelyen, mint amilyenek az alábbi képeken láthatók (hosszú, nyálkaszerű – zsinórhoz hasonló dolgok, különböző nagyságú és alakú paraziták, melyek néha különféle összetételben is jelentkezhetnek).