+36 21 252 38 00 | +36 70 775 96 47 | Lépjen velünk kapcsolatba!
NaturalSwiss méregtelenítő kúra vélemények

Haspuffadás, felfúvódás

Haspuffadás, felfúvódásA felfúvódás a túlzott bél- vagy gyomorgáz termelődésének következménye. Ez okozza a böfögést és a szellentést is. A haspuffadás nemcsak kellemetlen és fájdalmas tüneteket okoz, hanem kínos helyzeteket is teremthet, amitől a felfúvódás elszenvedője kényelmetlenül érzi magát. Ezeken felül, akár komolyabb egészségügyi problémák kísérő jele is lehet. Az emésztőrendszeri panaszok közül a székrekedés (ill. szorulás) és a hasi fájdalom mellett a leggyakrabban haspuffadás, teltségérzet és fokozott böfögés jelentkezik. Több ember panaszkodik a felfúvódás kellemetlen érzéséről, mint akinél ténylegesen kimutatható a megnövekedett bélgáz mennyisége. Mindez azért lehetséges, mert akiknél diagnosztizált az Irritábilis bél szindróma, náluk a belek érzékenysége miatt már a normális bélgáztartalom és bélfeszülés is fájdalommal jár.

Gázképződés mennyiségéért felelős tényezők:

Megnövekedett gázbevitel

Normális jelenség, hogy beszélgetés, étkezés és ivás közben kis mennyiségű levegő bejut a gyomorba. Ennél számottevően nagyobb mértékű levegőnyelés azonban már kórosnak mondható. Mindez bekövetkezhet rendszertelen, mohó evés által, vagy akár ideges, feszült viselkedés során. Ez a megnövekedett gázbevitel haspuffadás és böfögés előidézője lehet.

Vastagbélben lévő baktériumok

A meg nem emésztett tápanyagok, mint a laktóz, cellulóz és rostok a vékonybélből bekerülnek a vastagbélbe, ahol bakteriális lebontáson mennek át. Ez a folyamat gázképződéssel jár, ami felfúvódás előidézője lehet. Normál esetben a vastagbélben termelődött gázok szagtalanok, és a végbélnyíláson keresztül ürülnek ki a szervezetből. Viszont, ha a vastagbélbe fehérjék és illékony zsírok is bejutnak, akkor azok kellemetlen szagot idézhetnek elő.

Szén-dioxid (CO2) felszabadulás

Szénsavas italok fogyasztása, továbbá a bélben történő gyomornedv semlegesítési folyamata közben szabadul fel szén-dioxid. Rendszerint felszívódik a bélfalon keresztül, majd a tüdő segítségével távozik a szervezetből. Egyes szervek megbetegedése, mint a máj- és szívelégtelenség azonban mindezt nagyban akadályozza és így létrejön a haspuffadás.

A haspuffadás kiváltó okai lehetnek:

 • Nagyobb mennyiségű levegőnyelés: állandó rágózás, dohányzás, stressz, viselkedészavar, vagy habzsolás révén.
 • Jelentős mennyiségű szénsavas ital fogyasztása.
 • Szénhidrátok fogyasztása, melyek nem szívódnak fel, vagy emészthetetlenek. A vastagbélben lévő baktériumok által kerülnek lebontásra, amely során gáz keletkezik. Ide tartozik pl.: a cukor, a keményítő és a rost.
 • Tápanyagok felszívódási zavara. Pl.: Cöliákia (lisztérzékenység), Crohn-betegség, laktóz-intolerancia. A bél nyálkahártyájának sérülése, vagy műtétileg eltávolított nagyobb rész a vékonybélből is eredményezhet felszívódási problémát.
 • Paraziták, férgek jelenléte a szervezetben.
 • Emésztési zavarok, melyek a hasnyálmirigy-elégtelenségéből fakadnak.
 • IBS, vagyis Irritabilis bél szindróma.
 • Bélflóra sérülése antibiotikumos kezelést követően.
 • Gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet.
 • Felfúvódás kialakulására hajlamosító ételek. Ezek elfogyasztása után nem mindenkinél jelentkezik haspuffadás, ennek ellenére elmondható, hogy a szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek legtöbb esetben gázosodást idéznek elő. Hajlamosító ételek pl.: bab, oldható rostok, keményítő, fruktóz, szorbit, továbbá a barna sör és a vörösbor is.
 • Laktáz hiány. Ennek következtében a szervezet nehezen emészti meg a tejtermékekben lévő laktózt. Az innét eredő haspuffadás gyakori kísérője a hasmenés és a görcs, ami a gáz keletkezésekor jelentkezik.
 • Egyéb problémák, melyek lassítják a tápanyagok felszívódását, ezzel növelve a bakteriális tevékenységet. A lelassult bélműködés székrekedéshez és puffadáshoz vezethet. Szorulást okoz a rostban szegény étrend (mivel jelentős a rost belekre gyakorolt hatása); gyulladásos bélbetegségek, mint a fekélyes vastagbélgyulladás; az alacsony pajzsmirigyműködés, a bélelzáródás és narkotikumok használata is.

A haspuffadás leggyakrabban táplálkozási, életmódbeli okokra, káros szokásokra vezethető vissza, ellenben sokszor emésztőszervi betegségekkel együtt járó tünetként fordul elő. Léteznek azonban olyan betegségek, amelyek szerveket, vagy szervrendszereket érintenek, és tünetei között szerepel a felfúvódás. Ezeknek a kórképeknek a felismerésére többnyire később derül fény, mivel a gyakran jelentkező megbetegedések kizárásával kezdik meg a kivizsgálást.

Haspuffadás előidézésével járó, de nem emésztő szervrendszeri megbetegedések:

Pajzsmirigy problémák

Felfúvódás kiváltó oka lehet a pajzsmirigy alulműködése. Erről akkor beszélhetünk, amikor túl kevés pajzsmirigy hormont termel, vagy egyáltalán nem működik. Ezek a hormonok szabályozzák a szervezet összes sejtjének aktivitását. Alapvetően a sejtek oxigén felvételét segítik, s ezáltal irányítják a táplálék (zsír, szénhidrát, fehérje) sejtszintű hasznosítását. A pajzsmirigy alulműködése tehát hatással van az anyagcserére. Lelassítja azt, így a bélműködés is renyhébbé válik, ily módon székrekedés, majd haspuffadás következik be.

Vesebetegségek

A vese is fontos szerepet tölt be az anyagcsere folyamatokban. A folyamat során keletkező vizet és méreganyagokat megszűri és a vizeleten keresztül távolítja el. Szabályozza a sav-bázis egyensúlyt, megelőzi a vér elsavasodását, továbbá hormonokat állít elő. Gyakran előfordul a vizeletképző és elvezető szervekben a vesekő képződése, ami nem más, mint kikristályosodott só. A kisebb méretű kövek képesek még a „vándorlásra”, s ebből adódóan gyakran eltömődést okoznak. Ez az elzáródás heves, fájdalmas vesegörccsel jelentkezik, amelyet hányinger, hányás, székrekedés és haspuffadás kísérhet.

Cukorbetegség

Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha a hasnyálmirigy egyáltalán, vagy csak kevés inzulint termel. Emiatt hiányzik az inzulinhatás, így a szervezet egyes sejtjei nem tudják felvenni a vérben lévő szőlőcukrot és emiatt éhezni kezdenek. A világ leggyakoribb anyagcsere-betegsége, mely számos szövődményt von maga után, s mindezzel jelentősen rontja a betegek életminőségét és életkilátásait. Bizonyos esetekben a cukorbetegség károsítja az emésztőrendszer idegrendszerét ezzel létrehozva egy új betegséget (diabetes gastroparesis). Ez azt jelenti, hogy krónikus mozgászavar lép fel a gyomor működésében. Ez főként szilárd ételek elfogyasztása után fellépő lassú ürülésben mutatkozik meg, annak ellenére, hogy mechanikus akadály nem mutatható ki, ami mindezt indokolná. Kísérő tünetei a korai teltségérzet, hányinger és hányás, haspuffadás, étkezés utáni hasfeszülés, vagy gyomorfájdalom.

Nőgyógyászati okok

Itt főként a nőgyógyászati daganatos betegségek említendők meg. Azoknak is a későbbi szakaszaiban jelentkezhet haspuffadás és felfúvódás valamint a székelési szokásokban jelentkező változás. A nőgyógyászati daganatok általában vérzészavarokat is okozhatnak, melyek a menstruációs időszaktól függetlenül is jelentkezhetnek.

Lelki okok

Lelki állapotunk jelentős hatással bír testünk egészségére nézve. A huzamosabb ideig tartó szorongás, feloldatlan konfliktusok, vagy negatív gondolatok képesek pszichoszomatikus betegségek formájában testet ölteni. A pszichoszomatikus szó jelentése is a lélek és a test egységére utal. Lényege abban áll, hogy számos szervi betegség, vagy testi tünet hátterében egyértelműen lelki okok állnak. Pszichés hatásra is kialakulhat túlzott levegőnyelés, amely már az előzőekben leírt módon haspuffadás és felfúvódás indikálója lehet.

Haspuffadás okának feltárásához szükséges vizsgálatok

Sokat segíthet a kiváltó tényező megtalálásában, ha megfigyeljük és lejegyezzük, hogy mikor jelentkezik a felfúvódás, van-e összefüggés az étkezésekkel, vagy netalántán valamelyik étel elfogyasztásával. Tudjuk-e enyhíteni a panaszokat, s ha igen akkor hogyan; vagy észlelt-e változást a székelési szokásaiban. Sok esetben étkezési szabályok betartásával és a táplálkozásban hozott változtatással megoldható a probléma. Ha diéta mellett huzamosabb ideig van jelen a haspuffadás panasza, akkor mindenképp célszerű kivizsgáltatni az eredetét.

Felfúvódás okának kiderítésénél számításba jöhet: betapintásos hasi vizsgálat, hasi ultrahang, a végbél ujjal történő vizsgálata, kolonoszkópia (vastagbél tükrözés), gyomor- és nyelőcsőtükrözés, kontrasztanyagos gyomor-bél passage vizsgálat, CT-computer tomographia, vizeletvizsgálat vagy különböző laborvizsgálatok.

Mit tehetünk haspuffadás ellen?

 • Rendszeres, nyugodt étkezés bevezetése
 • Csak szénsavmentes italok fogyasztása
 • Étkezéseket levező séta beiktatása a napirendbe
 • Temészetes stresszoldás (jóga, relaxáció, autogén tréning, vagy sport segítségével)
 • Puffasztó ételek kiiktatása az étrendből
 • Probiotikumok rendszeres szedése

Huzamosabb ideig fennálló haspuffadás esetén fontos egy alapos kivizsgálás elvégzése, hiszen a feltáró vizsgálatok során, akár más komolyabb egészségügyi probléma is időben felfedezhető, mint a vastagbélrák, Crohn-betegség, Irritabilis bél szindróma, vagy egyéb bélproblémák.


Igaz történetek

Vásárlóink többsége azt figyelte meg, hogy a béltisztító program használata alatt a testük különös érzéseket él meg. Ezek a tünetek a program első hetétől a harmadik hetéig jelentkeznek, és folytatódhatnak a használat végéig, akár a harmadik hónapig is.

Ha elolvassa valamelyiket ezek közül a történetek közül, meglátja, hogy sokan hasonló dolgokat találnak az illemhelyen, mint amilyenek az alábbi képeken láthatók (hosszú, nyálkaszerű – zsinórhoz hasonló dolgok, különböző nagyságú és alakú paraziták, melyek néha különféle összetételben is jelentkezhetnek).