+36 21 252 38 00 | +36 70 775 96 47 | Lépjen velünk kapcsolatba!
NaturalSwiss méregtelenítő kúra vélemények

Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) – a legmegbízhatóbb bélfeltáró eljárás

KolonoszkópiaKorunkban világszerte jelentős méreteket ölt a rosszindulatú daganatos megbetegedés. Sajnos az érintettek száma évről-évre növekedést mutat, mellyel párhuzamosan a daganatos betegségben való elhalálozás aránya is emelkedik. Vannak azonban egyéb olyan információk, amit érdemes tudni a rákról.

Az europacolon.com honlapján olvasható, hogy a kolorektális (vastag- és végbélrák) daganatokban való elhalálozás a második helyen áll Európában a daganatos betegségekben elhunytak statisztikájában. Elengedhetetlen tehát a megelőzés és a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel! Elsősorban azoknál fontos a vastagbéltükrözés, akik már elmúltak 50 évesek és a családjukban előfordult daganatos megbetegedés, vagy már előzőleg ők estek át bélműtéten. Még jelenleg is a kolonoszkópia a legmegbízhatóbb módszer a bélbetegségek feltárásában, de a diagnosztizálás mellett kezelési lehetőséggel is szolgál.

Vastagbéltükrözés, illetve a kolonoszkópia menete

A vizsgálati alanynak fel kell oldalfekvésben feküdnie egy ágyra, ahol felhúzott lábakkal, a magzati pózhoz hasonló helyzetben kell elhelyezkednie. Vastagbéltükrözés közben egy 1,5 méter hosszú, rugalmas csövet - ami maga az endoszkóp – vezetnek fel a végbélen keresztül egészen a vakbélig. Ennek segítségével az egész vastagbél és a vékonybél kb. 10-20 cm-es szakasza vizsgálható át tüzetesen. Az endoszkópban beépített kamera és fényforrás található, amely megvilágítja és kivetíti az érintett bélszakasz képét egy monitorra. A kolonoszkópia feltáró vizsgálatának egészét általában egy CD-re mentik el, amely utána bármikor visszanézhető és elemezhető. Elvégzéséhez írásos beleegyezés szükséges és a beavatkozás típusától függően időtartama 10 perctől akár 1 óráig is eltarthat.

A vastagbéltükrözés elvégzése rendszerint kellemetlen érzéssel jár, mivel haspuffadás jelentkezik, amit a bélbe fújt levegő eredményez. Ennek következtében továbbá hasi görcsök és hasi fájdalom is jelentkezhet, amit az endoszkóp által kiváltott székelési inger is kísér. A korábban hasi műtéten átesett személyeknél ezek a kísérő tünetek nagyobb mértékben jelenhetnek meg, amit a beadott injekciók mellékhatásai is tovább fokoznak. Előfordulhat szédülés, hányinger, vagy akár hányás is. Viszont jó hír, hogy már altatásban is elvégezhető a vastagbéltükrözés, így a kellemetlenségektől már nem kell tartani! Kolonoszkópia alkalmazásával számos egészségügyi probléma felismerhető, mint pl.: gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás stb…), vérzések forrása, bél tágulatai, paraziták jelenléte, vastagbél polipok, vég- és vastagbélrák stb… Ezek időben való diagnosztizálása az Ön életét is megmentheti!

Vastagbéltükrözés előtti teendők

A kolonoszkópiás vizsgálat több napos előkészületet követel meg a vastagbéltükrözés elvégzése előtt a pácienstől főként, ha beavatkozásra is sor kerül. A feltárás alapossága nagyban függ a belek tisztaságától, hiszen a salakanyaggal szennyezet bélfalon akár észrevétlenül maradhatnak a kezdetleges elváltozások, mint pl.: a bélpolipok.

Elengedhetetlen tehát kolonoszkópia előtt kb. 3-4 napig a speciális étrend folytatása bőséges folyadékbevitellel. Ez a speciális diéta azt foglalja magában, hogy kerülni kell a rostban gazdag és a salaktermelést fokozó élelmiszereket annak érdekében, hogy a bél minél jobban kitisztuljon a vastagbéltükrözés napjáig. Mindezt szükséges megerősíteni egy napos hashajtó „kúra” bevezetésével, amikor a mesterségesen kiváltott hasmenés tovább fokozza a tisztulási folyamatot. A hashajtás végbemehet gyógyszertári készítményekkel, de akár természetes anyagok segítségével is, lényeg a nagy mennyiségű folyadék bevitele! Ezeken túlmenően a vastagbéltükrözés megkezdése előtt legalább 6 órán át nem szabad táplálékot magához vennie a betegnek, sőt közvetlenül a kolonoszkópia előtt beöntést is alkalmazhatnak. Azonban idősebb pácienseknél, valamint cukorbetegség esetében figyelni kell a megfelelő folyadék- és energia bevitelre!

Ha operációra, vagyis polip vagy szövet eltávolítására kerül a sor vastagbéltükrözés alatt, akkor átmenetileg meg kell szűntetni a véralvadást gátló gyógyszerek (aszpirin és származékai, Syncumar stb…) szedését. Ezt a lépést szükséges megtenni annak érdekében, nehogy csillapíthatatlan vérzés lépjen fel és elvérezzen a páciens a műtétet követően. Részben ennél az oknál fogva szükséges vérkép készítése, amely megmutatja a vérzési, véralvadási és egyéb paramétereket.

Mi történhet vastagbéltükrözés után?

Közvetlenül a kolonoszkópiás feltárás után a páciens megkapja a leletet, azonban 1-2 hetes türelmi időre van szükség, ha szövetminta vételre is került sor. Vastagbéltükrözés elvégzése után a következőket ellenben nem árt szem előtt tartani:

  • A kolonoszkópia jellegétől és az altatástól függően személyenként eltérhet a benntartózkodás ideje.
  • Altatásban, vagy bódításban végzett vastagbéltükrözés után nem tanácsos volán mögé ülni!
  • Megtörténhet, hogy nem szűnik meg a felfúvódás és a hasi görcs. Ekkor intravénás, gyógyszeres úton, vagy szélcső segítségével próbálnak megszabadulni a bennrekedt levegőtől.
  • A végbél fizikai irritációnak van kitéve az endoszkóp által, ezért fokozódhatnak az aranyér kísérő tünetei.
  • Beavatkozással kísért kolonoszkópia után csak engedéllyel és az orvos utasítása szerinti módon lehet újra étkezni.
  • Természetesen polyp és mintavétellel egybekötött vastagbéltükrözés után előfordulhat kisebb mennyiségű vér a székletben, erősödő vérzésnél viszont mindenképpen fel kell keresni a kezelőorvost!
  • Ha láz, hasi fájdalom, vagy véres széklet jelentkezik mindenképpen keresse fel orvosát!

Igaz történetek

Vásárlóink többsége azt figyelte meg, hogy a béltisztító program használata alatt a testük különös érzéseket él meg. Ezek a tünetek a program első hetétől a harmadik hetéig jelentkeznek, és folytatódhatnak a használat végéig, akár a harmadik hónapig is.

Ha elolvassa valamelyiket ezek közül a történetek közül, meglátja, hogy sokan hasonló dolgokat találnak az illemhelyen, mint amilyenek az alábbi képeken láthatók (hosszú, nyálkaszerű – zsinórhoz hasonló dolgok, különböző nagyságú és alakú paraziták, melyek néha különféle összetételben is jelentkezhetnek).