+36 21 252 38 00 | +36 70 775 96 47 | Lépjen velünk kapcsolatba!
NaturalSwiss méregtelenítő kúra vélemények

A probiotikumok kora

ProbiotikumokA mai korban már tudományosan elismert tény, hogy nem minden baktérium jelenléte káros az ember egészségére. A szervezetünkben olyan jótékony hatású, „barátságos” baktériumok élnek, melyek segítik az emésztési folyamatokat, helyreállítják a bélflóra állapotát és támogatják az immunrendszer védelmi funkcióját azáltal, hogy kiszorítják a káros baktériumokat.

Napjainkban a felfokozott életritmus, a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás számos civilizációs betegség kialakulását idézi elő. Ide sorolható például az elhízás, cukorbetegség, depresszió és a daganatos megbetegedések egyes fajtái, mint a vastagbélrák. Ezek a kedvezőtlen hatások olyannyira próbára teszik az emberi szervezetet, hogy a probiotikumok nélkülözhetetlenné váltak. Ma, amikor az emberiségre rengeteg egészségre ártalmas tényező gyakorol hatást, másfelől pedig az emberek zöme idő hiányában szenved, akkor mindenki a legkönnyebben hozzáférhető, a leghatékonyabb és a leggyorsabb megoldást részesíti előnyben. Egészségvédő hatással bizonyos élelmiszerek is rendelkeznek. A legtöbb tejtermékben előfordulnak jótékony hatású tejsavbaktériumok, melyeknek probiotikus hatásuk van.

A probiotikumok és a prebiotikumok mibenléte

Probiotikumok alatt olyan baktériumokat, gombákat értünk, melyek a szájon keresztül jutnak be a szervezetbe. A gyomorban nem pusztulnak el, így eljutnak a vastagbélbe, ahol megtapadnak. Ezáltal létrejön a kolonizáció, mely a gazdaszervezet számára hasznos tevékenységet folytat. Tehát olyan mikrobiális, élő táplálék-kiegészítők, amik helyreállítják a szervezet állapotát azáltal, hogy kedvezően befolyásolják a bélflóra egyensúlyát.

Prebiotikumok esetén nem emészthető élelmiszer összetevőkről beszélünk, mivel az emésztőenzimek nem képesek azokat felbontani. Ennek következtében eljutnak a vastagbélbe, ahogy serkentik a probiotikumok szaporodását.

Probiotikumok egészségvédő hatása

Több száz vizsgálatot végeztek el kutatva a tejsavbaktériumok hatékonyságát. Ezek eredményei azt mutatták, hogy a probiotikumok rendszeres használatával megelőzhetőek az influenzaszerű tünetek, a megfázás, valamint csökkentik a megbetegedés lefolyásának időtartamát és a szövődmények súlyosságát.

Mindez úgy lehetséges, hogy immunrendszerünk közel 70 %-a a belekben található. A beleket borító bélflóra állapota, tehát szoros összefüggésben áll azzal, hogy az immunrendszer sikeresen el tudja-e látni védelmi funkcióját. A bélrendszerben lévő megfelelő számú jótékony baktérium meggátolja a káros egyedek megtelepedését, továbbá a tápanyagok felhasználása során megakadályozzák azok növekedését.

Antibiotikumok és fogamzásgátlók használatával, alkohol- és kávéfogyasztással, zsíros ételek készítésével, rostszegény étrend folytatásával stb… a bélflóra egyensúlya felborítható. A rost belekre gyakorolt hatása és a rost táplálkozásban betöltött szerepe egyébként sem elhanyagolható, s nem szabad figyelmen kívül hagynunk.

Immunserkentő hatásukból eredően a probiotikumok mérséklik az allergia (pl.: ételallergia, bőrallergia) és az ekcéma kialakulását. Utóbbi esetben tudósok kimutatták, hogy azoknál a csecsemőknél nagyobb eséllyel alakult ki ekcéma, akiknél a születésüket követően kevesebb típusú baktérium volt megtalálható. Mindebben az édesanyáknak is jelentős szerepe van, hiszen az első „beoltást” ők végzik el. Ha már az anya baktériumflórája sérült, úgy nem tud csecsemőjének kellő segítséget nyújtani abban, hogy az egészséges bélflóra kolonizációja kialakuljon.

Csökkentik a légúti fertőzésekkel szembeni fogékonyságot és dietetikusok is javasolják probiotikumok használatát Candida fertőzések esetén.

Tudományos kísérletek alapján a probiotikumok a következő problémák esetében javulást, vagy akár gyógyulást is eredményezhetnek.

 • Véd a fertőzések ellen: a probiotikumok csökkentik a bélfertőzések lehetőségét – gátolják a kórokozó baktériumok, élesztőgombák és penészek növekedését,
 • Hatékony egyes bélbetegségek kezelésében: a már kialakult fekélyes vastagbélgyulladás és az Irritábilis bél szindróma esetén is enyhítheti a tüneteket, így javítva az életminőséget,
 • Kezelik a Laktóz-intoleranciát: a probiotikumok javítják a tejcukor-érzékenység állapotát,
 • Tápanyagfelvételt javítják: a probiotikumok növelik a vitaminok felszívódását, valamint javítják a kalcium és más ásványi anyagok hasznosítását.
 • Erősítik az immunrendszert: a probiotikumok serkentik az immunrendszert azáltal, hogy pótolják a bélflóra elpusztult baktériumait,
 • Rákellenes hatásuk van: így a végbélrák megelőzésében is segítenek a probiotikumok,
 • Mérséklik a vér koleszterinszintjét: a tejsavbaktériumok kedvező hatást gyakorolnak az epe működésére, amely aztán befolyásolja a vérben található koleszterin mennyiségét,
 • Csökkentik az allergia és ekcéma kialakulását: mindez a probiotikumok immunerősítő hatásából ered,
 • Megelőzi a hasmenés és szorulás kialakulását: elősegíti a rendszeres székletürítést, megakadályozza a telítettség és a haspuffadás érzését. Ezen felül kezeli a hasmenés tünetét, akár bakteriális, vagy vírusos eredetű, akár kezelés (pl.: kemoterápia) mellékhatása; akár utazók hasmenéséről beszélünk.
 • Megszűnteti a rossz lehelet kiváltó okát, ha azt nem romlott fog idézi elő, hanem bélrendszeri probléma.
 • Javítja az általános közérzetet, így megszűnteti az állandósult fáradtság és levertség kiváltó okát.

Mindezek tudatában talán nem túlzó az a kijelentés, hogy a közeljövőben a probiotikumok nem csupán funkcionális élelmiszerként fognak szolgálni, hanem a civilizációs betegségek megelőzésében és gyógyításában is jelentős helyet kapnak.

Probiotikumok: Honnét juthatunk hozzájuk?

Talán nem is hinnénk, de a megoldás közelebb van, mint gondolnánk. Olyan kedvező helyzet áll fenn, hogy természetes úton is könnyedén hozzájuthatunk a probiotikumokhoz és élvezhetjük üdvös hatásukat.

Ezek a hasznos baktériumok főként a fermentált (vagyis erjesztett) tejtermékekben fordulnak elő. Gyógyhatásuk az élőflórás kultúrákat tartalmazó készítményeknek (pl.: kefír, joghurt, savanyú tej, szója ital stb…) van, de a sterilizálatlan savanyú káposzta is bőségesen tartalmaz probiotikumokat sőt még gazdag C-vitaminforrás is. Azok viszont, akik nem szeretik a savanyított élelmiszereket, vagy gyors beavatkozásra van szükségük ők más módon is hozzájuthatnak a probiotikumokhoz. Napjainkban számos lehetőség áll rendelkezésre a probiotikumok pótlására, úgymint tabletta, kapszula és ampulla formájában. Így biztosan felmerül Önben a kérdés, hogy akkor melyik a hatékonyabb. Mind a két megoldás természetesen ugyanolyan hatékony, azonban van egy különbség, ami a baktériumok számában rejlik. Mivel pl.: a joghurtban a probiotikumok mellett más anyagok is megtalálhatóak, ezért az egységnyi mennyiségű joghurt kevesebb számú baktériumokat tartalmazhat, mint egy tabletta.

A probiotikumok étellel való bevétele ajánlatos, nehogy a gyomorsav tönkretegye őket, mivel a belekben tudja kifejteni hatását a kolonizáció révén. Ehhez azonban a jótékony baktériumoknak túl kell élniük a gyomor savas közegét. Továbbá fontos szem előtt tartanunk azt is, hogy a probiotikumoknak is szükséges a megfelelő közeg kialakítása és fenntartása, azaz a pre- és probiotikumok táplálékának biztosítása. Éppen ezért a legideálisabb, ha szimbiotikumot választunk probiotikus kúra szükségessége esetén. Szimbiotikum alatt a pre- és probiotikumok együttes jelenlétét értjük, vagyis olyan készítményeket amelyben a két tényező kedvező hatása egy időben jelen van.


Igaz történetek

Vásárlóink többsége azt figyelte meg, hogy a béltisztító program használata alatt a testük különös érzéseket él meg. Ezek a tünetek a program első hetétől a harmadik hetéig jelentkeznek, és folytatódhatnak a használat végéig, akár a harmadik hónapig is.

Ha elolvassa valamelyiket ezek közül a történetek közül, meglátja, hogy sokan hasonló dolgokat találnak az illemhelyen, mint amilyenek az alábbi képeken láthatók (hosszú, nyálkaszerű – zsinórhoz hasonló dolgok, különböző nagyságú és alakú paraziták, melyek néha különféle összetételben is jelentkezhetnek).