+36 21 252 38 00 | +36 70 775 96 47 | Lépjen velünk kapcsolatba!
NaturalSwiss méregtelenítő kúra vélemények

A rost táplálkozásban betöltött szerepe

A rost szerepeA korszerű egészségügyi irányelvek azt vallják, hogy az egészséges táplálkozás, vele együtt az egészséges életmód döntő szerepet játszik a szervezet egészséges állapotban való megtartásában. Táplálkozásunkban 3 szabályt kell szem előtt tartanunk: ételeink táplálóak legyenek, az egészség megóvását szolgálják, tovább szükség esetén segítsék a betegségből való felépülést. Egy étkezés annál optimálisabb, minél több gyümölcs, zöldség szerepel az étlapon; valamint olyan ételek, amelyekből hozzájuthatunk a megfelelő vitamin, ásványi anyag, zsír, szénhidrát, fehérje és élelmi rost mennyiségéhez. Azonban mindehhez megfelelő mennyiségű víz fogyasztása szükséges, mert ha nincs kellő mennyiségű folyadék, akkor a rost azt a bélfalból vonja el és szorulást idézhet elő.

Tápanyagszükségletünk személyenként eltérő, mivel mindezt befolyásolja az életkor, a nem, az egyéni anyagcsere gyorsasága, az egészségi állapot és az életmód. Pl.: cukorbetegség fenállásakor fontos, hogy megfelelő mennyiségű rost szerepeljen az étrendben, mert megakadályozza a vércukorszint ingadozását; vagy dohányosoknak és betegeknek nagyobb mennyiségű C-vitamin bevitelre van szükségük, aminek jórészét fedezni tudják savanyú káposzta fogyasztásával. Az egyéni szükséglet alapján kijelenthetjük, hogy nincs „rossz”, vagy „jó” étel, hanem csak helytelen, vagy egészséges étrend.

Mi is az az élelmi rost?

Orvostörténészek állítása szerint már a bibliában is szó esik a rost hatásáról, de egészségmegőrző és betegség megelőző képességét csak újabban fedezték fel. Mindemellett már az ókori görögök korában Hippokratész is azt tanácsolta gazdag támogatóinak és betegeinek, hogy egyenek korpás kenyeret. Ehhez azonban tudnunk kell, hogy akkoriban a fehér lisztből készült kenyér a gazdagságot, előkelőséget jelképezte, míg a korpás – de gazdag rosttartalmú - kenyeret a szolgák ették.

Az élelmi rost olyan szénhidrát, amely cukorból és növényi sejtfal alkotóelemekből áll. Ezek a szervezet számára emészthetetlenek, vagyis szinte nincs is tápértéke. Ennek ellenére mégis rendkívül jelentős a szerepe a táplálkozás folyamatában, hiszen számos jótékony hatása ismert.

Miért fontos a rost?

  • Bár látszólag a szervezet nem képes megemészteni, ezzel szemben a rost egy részét a vastagbél baktériumai megerjesztik. A folyamat során zsírsavak keletkeznek és később felszívódnak.
  • Növeli a víz megkötésének hatékonyságát, a tápanyagok felszívódását, az emésztést és a bélműködést.
  • A rost megköti az epesav formájában ürített koleszterint, az emésztéskor felszabadult gázok egy részét, amellett lassítja az összetett cukrok véráramba jutását.
  • Az emésztőrendszeren áthaladva a rost elősegíti a bélmozgást, kipucolja onnét a felhalmozódott salakanyagot, így béltisztító tulajdonsága révén megkapta a „bélseprű” elnevezést.
  • Mivel a rost javítja a bélműködést, ezért fogyasztásával csökkenthetők a vastagbél megbetegedései, így a vastagbélrák kockázata is, valamint elkerülhető a szorulás.
  • Továbbá a rost növeli a béltartalom térfogatát, ezzel hígítja a salakanyag mérgező és rákkeltő anyagait.

Kétféle típusú rost különíthető el, tehát megkülönböztetjük a vízben oldódó rost és vízben nem oldódó rost kategóriáját. Mindkét fajta rost nagy mennyiségű víz felszívására képes, emiatt a gyomorban és a belekben szivacs módjára viselkedik. Ennek a képességének köszönhetően megnöveli a széklet súlyát, lágyabbá teszi a béltartalmat, gyorsítja a salakanyagok bélrendszeren történő áthaladását.

Vízben oldható rost:

Megtalálhatóak gyümölcsökben, zöldség- és főzelékfélékben, azonkívül gabonafélékben (pl.: zabpehely, zabkorpa). A rost ezen fajtája a vizet, egyúttal más táplálékot megkötve gél, vagyis zselé szerű anyagot hoz létre, amely lassítja és hatékonyabbá teszi az emésztést, segítve ezzel az emésztési zavarok elkerülését. Csökkentik a vér koleszterinszintjét azáltal, hogy a koleszterin bizonyos részét lekötik, ezzel megakadályozva annak felszívódását. Egyúttal a vékonybélbe jutó rost lassítja a véráramba való bejutását az összetett cukroknak, ezzel meggátolva a hirtelen vércukorszint emelkedést. Jelentősége főként a cukorbetegeknek fontos, mivel az oldható rost az előző tulajdonságának köszönhetően csökkenti a vér cukorszintjének ingadozását. Mindezeken felül a rost jótékonyan hat a zsír- és szénhidrát-anyagcserére, a belek nyálkahártyáira és hasmenés esetén elősegíti a gyógyulást a baktériumok által termelt méreganyagok lekötésével. A rost a zsír-anyagcserére gyakorolt kedvező hatásának révén hozzájárul a túlsúly elkerüléséhez és a lapos has eléréséhez.

Oldható rostanyagok pl.: pektin, zab, inulin, mézgák, néhány hemicellulóz, gumiarábikum stb…

Jó tudni, hogy a rost a zabban oldható és oldhatatlan formában is jelen van! Ezzel a tulajdonságával segíti az egészséges bélműködés folyamatát.

Vízben oldhatatlan rost:

Megtalálhatóak olajos magvakban, hüvelyesekben és gabonafélékben. Mint a vízben oldódó rost esetében, itt szintén elmondható, hogy megköti a vizet, ezzel segítve a béltartalom továbbjutását és a könnyebb, erőlködés nélküli ürítést. Ellenkező esetben a salakanyagok hosszabb ideig maradnak a szervezetben, ezért a káros anyagok felszívódnak a bélfalon keresztül. Idült szorulás esetén „önmérgezés”, vagy komoly erőfeszítést igénylő székeléskor aranyér, sipoly alakulhat ki, de akár a végbél is megrepedhet.

Oldhatatlan rost pl.: a cellulóz, a lignin és a hemicellulóz.

A rost és a probiotikumok kapcsolata

A Journal of Nutrition című folyóirat közzé tett egy tanulmányt, amely igazolta az állítást miszerint a rost elősegíti számos jótékony bélbaktérium, azaz probiotikumok szaporodását. A kutatók úgy gondolják, hogy a rost kedvező hatását azzal fejti ki, hogy a baktériumok hozzájutnak azokhoz az anyagokhoz, amit szeretnek. Mindennek tudatában jó hír, hogy a jótékony bélbaktériumok szaporodását nemcsak probiotikumok szedésével, hanem gazdag rost-tartalmú élelmiszerekkel is elősegíthetjük. Napjainkban nagy figyelmet kap a rost belekre gyakorolt hatása, mivel korunk emberére jellemző a rostban szegény étrend. Nagy valószínűséggel ez is szerepet játszik a manapság jelentős tömegeket érintő elhízás, magas koleszterinszint és cukorbetegség kialakulásában.

A túlzott rostfogyasztás

Közhelynek számít a megállapítás, miszerint „jóból is megárt a sok”. Mint a közmondások általában ez a szófordulat is tartalmaz alapigazságot. A szervezetben lévő egyensúly megtartása érdekében nem tanácsos semmilyen tápanyag fogyasztását túlzásba vinni, akár a vitaminét sem. Ebből adódóan a túlzott rostbevitelnek is lehetnek kedvezőtlen hatási.

Élelmi rost főként a teljes kiőrlésű gabonafélékben, valamint gyümölcsben, zöldségben és korpában található megfelelő mennyiségben. Vigyázzunk, mert a túlzott és az egyhangú táplálékforrásból bevitt rost fogyasztása emésztési problémákat okozhat. Mivel a fitinsav megköt egyes ásványi sókat, kalciumot, vasat és néhány vitamint, mely következtében felléphet székrekedés, túlzott gázképződés és haspuffadás. Ebből adódóan a rost fogyasztása is csak mértékkel javasolt!

A rost napi mennyiségét 20-35 grammban állapították meg, amely bőséges folyadék elfogyasztása mellett ajánlott. Ekkora tétel - amit a Clean Inside® rostkészítménnyel pótolhat - elégséges a rost jótékony hatásainak előidézésére, ezzel együtt betegségek megelőzésére.


Igaz történetek

Vásárlóink többsége azt figyelte meg, hogy a béltisztító program használata alatt a testük különös érzéseket él meg. Ezek a tünetek a program első hetétől a harmadik hetéig jelentkeznek, és folytatódhatnak a használat végéig, akár a harmadik hónapig is.

Ha elolvassa valamelyiket ezek közül a történetek közül, meglátja, hogy sokan hasonló dolgokat találnak az illemhelyen, mint amilyenek az alábbi képeken láthatók (hosszú, nyálkaszerű – zsinórhoz hasonló dolgok, különböző nagyságú és alakú paraziták, melyek néha különféle összetételben is jelentkezhetnek).