+36 21 252 38 00 | +36 70 775 96 47 | Lépjen velünk kapcsolatba!
NaturalSwiss méregtelenítő kúra vélemények

A rost belekre gyakorolt hatása

Rost és belekVilágszerte egyre sűrűbben jelennek meg azok a megbetegedések, amelyek kialakulásában döntő szerepet játszik az egészséges étrend és a helyes életmód hiánya. Már jó ideje tudatában vagyunk annak a ténynek, hogy egészségünk megőrzésének alapfeltétele a minőségi és egészséges táplálkozás. Szervezetünk folyamataihoz szükséges tápanyagok: a fehérje, zsír és szénhidrát, melyekből testünk energiát nyer ki. Az optimális működéshez viszont elengedhetetlen a vitamin, ásványi anyag és élelmi rost szervezetbe történő bevitele. A rost táplálkozásban betöltött szerepe jelentős, mivel hiánya számos betegség kialakulásánál veszélyeztető tényezőként szolgálhat.

A rostanyagok kedvező hatásáról szóló első írásos emlék egyes orvostörténészek szerint a bibliában található. Bizonyítékként Dániel könyvét hozták fel, ahol arról ír miszerint a próféta és társai tíz napig csak zöldségféléken és vízen éltek. Majd utána, ahogy a szentírás mondja „szebbnek látszék az ő ábrázatuk, és testben kövérebbek valának mindazoknál az ifjaknál, akik a király ételével élnek vala”. Későbbi időkben Hippokratész is foglalkozott a rost jótékony hatásával, mert úgy tapasztalta, hogy „üdvös hatással van a belekre”. A modern tudomány is mindezt alátámasztotta, felismerve a rost számos jótékony hatását és a rostszegény étrendből fakadó egészségügyi problémákat.

Mi is az a rost?

A rost az elfogyasztott táplálék révén kerül be az emberi szervezetbe. A rost olyan növényi szénhidrát, melyet az emésztőrendszerünk nem képes feldolgozni, (tehát nem enzimek által bomlanak le) hanem hasznosítása a belek baktériumflórájának feladata. Felhasználása a vastagbélben megy végbe, ahol a baktériumflóra általi erjesztési folyamaton, fermentáción megy keresztül. Tápanyagértéke elenyésző, ennek ellenére mégis jelentős a rost táplálkozásban betöltött szerepe. Kétféle rost típust különböztethetünk meg: a vízben oldódó és a vízben nem oldódó rost csoportját.

A vízben oldódó rost megszabadítja a szervezetet az emésztés során keletkezett mérgező és hulladék anyagoktól. Lassítja a gyomor kiürülését és annak savasságát. Vízzel érintkezve a rost zselészerű anyagot képez, amely kitölti a gyomrot, így csökkentve az éhségérzetet. A gyomor receptorok segítségével közvetlen kapcsolatban áll az agy jóllakottság-központjával, ezért fogyni vágyóknak a rost segít a telítettségérzet fenntartásában, ezáltal a súlyvesztésben.

A vízben nem oldódó rost a gyomorban és a belekben sok vizet szív magába. (Ezért fontos a rostfogyasztás mellé megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, nehogy a belek falából vonja ki mindazt!) A felvett folyadék révén lágyítja a székletet és megnöveli annak terjedelmét. Mindezzel fenntartja a bélmozgást, ami a szorulás, dudorok, polipok, továbbá a vastagbélrák kialakulásának megelőzését szolgálja.

A rost számos ismert tulajdonsága közül elsősorban a belek egészségének megőrzésében és a bélproblémák elkerülésében játszik fontos szerepet.

A rost jótékony hatása a belekre

A belek, az étkezés során a szervezetbe bekerülő táplálék megemésztésére és felszívódására szolgáló csatorna. Részei: szájüreg, nyelőcső, gyomor, vékonybél, vastagbél és a végbél. Minden egyes része fontos feladatot lát el a táplálék feldolgozásában, vagy hasznosításában, ezért elengedhetetlen a „rendszer” egészségének megóvása.

Emésztőrendszerünk tehát az a hely, ahol az élelmiszerekből az éltető tápanyagok kivonódnak, majd felszívódnak, így biztosítva a szervezet egészségét. Másik fontos feladata a salakanyagok kiürítése a szervezetből. Mindez a folyamat a helytelen, rostszegény táplálkozással, zsíros húsok fogyasztásával, bekerülő méreganyagokkal és mozgásszegény életvitellel felborulhat, vagy károsodhat.

A túl lassú bélmozgás (szorulás) esetén visszamarad a béltartalom, rothadásnak indul és méreganyagok kerülnek vissza a véráramba; míg túl gyors perisztaltika (hasmenés) során elégtelen módon megy végbe a tápanyagok felszívódása. Ennek következtében a bélflórát alkotó jótékony bélbaktériumok (pl.: tejsavbaktériumok) nem tudnak növekedni. Ebben segít a rost, mivel több más mellett segíti a salak- és méreganyagok eltávolítását a bélrendszerből, ezért „bélseprűnek” is szoktuk nevezni. Fellazítja a bélsarat, így az könnyedén erőlködés nélkül távozni tud a szervezetből. A rost továbbá serkenti a bélmozgást, biztosítja a tápanyagok felszívódását, lassítja a gyomor kiürülését meggátolva ezzel a túlzott kalória bevitelét és a székrekedés kialakulását.

Talán nem tudta, de az emésztés legfontosabb része a vékonybélben megy végbe, míg az emberi immunrendszer közel 70 %-a a vastagbélben található meg. Az immunrendszer pedig maga a szervezet legjelentősebb védelmi vonala, mely működése bonyolult és nagyon komplex folyamat. Bármely részén történő változás megbetegedést idézhet elő. Többek között ennek a „védőbástyának” a fenntartásában játszanak kiemelkedő szerepet a belek, amelyeket célszerű megtisztítani rostok segítségével, melyet rostban gazdag étrenddel is elérhetünk. Ha azonban nem tudunk kellő figyelmet fordítani az optimális táplálkozásra, akkor béltisztító program elvégzése ajánlott.

A rostdús étrend előnyei:

 • Csökkenti a légzőszervi és fertőző betegségekben való elhalálozás kockázatát.
 • Az étrend, melyben bőven előfordul rost csökkenti a diabétesz, vagyis a cukorbetegség kialakulását, mert nem engedi ingadozni a vér cukorszintjét.
 • Segíti a szívbetegségek megelőzését, mert lassítja a szénhidrátok felszívódását, így a rost kedvezően hat a vérnyomásra és a vér koleszterinszintjére.
 • Kutatások kimutatták, hogy férfiaknál a rost emelt mennyiségben történő bevitele csökkenti a daganatos megbetegedések, így pl. a vastagbélrák esélyét. (táplálkozásból eredő daganatos megbetegedés a férfiakra jellemző)
 • A rost fokozza az anyagcserét és az emésztést, megköti a salakanyagot és a vizet, így segíti a méreg- és salakanyagok szervezetből való eltávolítását.
 • Az élelmi rost kedvezően befolyásolja, növeli a jótékony baktériumok számát. Ennek eredményeként akár helyes táplálkozással is segíthetjük a bélflóra helyreállítását, ami eddig csak probiotikum tablettákkal volt lehetséges!
 • A rost megkötve a vizet megnöveli a béltartalom mennyiségét, amely révén serkenti a bélmozgást és lágyítja a székletet. Ezáltal elkerülhető a szorulás, a divertikulitisz, továbbá az aranyér melynek legfőbb kiváltó oka a hosszan tartó székrekedés.

Az eltúlzott rostbevitel hatása:

 • A szervezetben csökkenti a foszfor, szulfát és kloridium szintet, ami nélkülözhetetlen a sav-bázis háztartásban, az idegek ingerlékenységében és a csontok anyagcseréjében.
 • A magas rosttartalom csökkenti a kalcium felszívódását a belekből, amely révén vesekő kialakulásához vezethet.
 • az emésztési zavarok mint pl.: haspuffadás, felfúvódás és székrekedés kiváltó oka lehet.

Rostban gazdag ételek

 • Gyümölcsök, azok közül is: az alma, málna, szeder, cseresznye, fekete ribizli, eper, egres, szilva, körte és banán. Nyers illetve szárított formában is megfelelő!
 • Hüvelyes zöldségek, mint bab, zöld- és csicseriborsó, lencse.
 • Egyéb zöldségfélék, mint sóska, spenót, cékla, brokkoli, kelbimbó.
 • Teljes kiőrlésű gabonafélék. Ezek a zab, rozs, hajdina, korpa stb…

Mennyi a rost ajánlott mennyisége?

A rost elengedhetetlenül szükséges egészségünk fenntartása érdekében, azonban ez sem fogyasztható korlátlan mennyiségben! Napi mennyiségét 25 - 35 grammban állapították meg, amely nemek, életkor szerint változik. A Clean Inside® béltisztító nemcsak biztosítja az optimális mennyiségű rostfogyasztást, hanem ideális arányban tartalmazza mindkét rost típust, ezért rendkívül hatékonyan alkalmazható.


Igaz történetek

Vásárlóink többsége azt figyelte meg, hogy a béltisztító program használata alatt a testük különös érzéseket él meg. Ezek a tünetek a program első hetétől a harmadik hetéig jelentkeznek, és folytatódhatnak a használat végéig, akár a harmadik hónapig is.

Ha elolvassa valamelyiket ezek közül a történetek közül, meglátja, hogy sokan hasonló dolgokat találnak az illemhelyen, mint amilyenek az alábbi képeken láthatók (hosszú, nyálkaszerű – zsinórhoz hasonló dolgok, különböző nagyságú és alakú paraziták, melyek néha különféle összetételben is jelentkezhetnek).