+36 21 252 38 00 | +36 70 775 96 47 | Lépjen velünk kapcsolatba!
NaturalSwiss méregtelenítő kúra vélemények

Tejsavbaktériumok – a bélflóra támogatói

TejsavbaktériumokA felnőtt emberi szervezet egy időben hatalmas mennyiségű, több trilliónyi mikroorganizmusnak ad otthont. Számuk a szervezetünket alkotó sejtek tízszeresét érik el. Ezek a mikrobák lehetnek vírusok, paraziták, penészgombák, élesztőbaktériumok és élesztőgombák. Régebben úgy gondolták, hogy a szervezetbe való bekerülésük csak a véletlennek volt köszönhető, ma pedig már tudjuk, hogy mindez nem igaz, s egytől-egyik megvan mindegyik feladata. A testünkben, vagy annak felszínén élő baktériumok jelentős szerepet töltenek be az ember életében. Egérkísérletek során azt tapasztalták, hogy a steril körülmények között felnevelt rágcsálók szervei eldeformálódtak, egyúttal a szívűk mérete abnormálisan kicsi volt.

Baktériumok megtalálhatóak a külvilággal valamilyen módon érintkezésbe kerülő testfelületeken, így pl.: bőrön, szájüregben, légutakban, hüvelyben és a bélnyálkahártyán is. (Ez alól kivételt képez a gyomor és a szem, mivel itt a sósav, vagy a különféle enzimek rögtön elpusztítják őket.) A legnagyobb mennyiségben a bél nyálkahártyáján találhatóak meg baktériumok, melyek a bélflórát alkotják és számuk milliószor nagyobb a bőrön és a szájban lévőknél. Egy átlagos súlyú felnőtt esetében ez 6-8 kg-nyi tömeget jelent. Mindez azért kap hatalmas jelentősége, mivel a bélrendszer nemcsak az emésztésben és a kiválasztásban játszik fontos szerepet, hanem az immunrendszer védelmi feladatát is támogatja.

A bélflóra jelentősége

A bélflóra olyan baktériumok összessége, amelyek az emésztőszervekben élnek. Egészséges állapotban támogatja a méregtelenítés folyamatát, segíti az emésztést, egyúttal a B és K- vitaminok termelésének jelentős részét ő végzi. A bélflóra baktériumok ráadásul meggátolják a kórokozó baktériumok szaporodását, megtelepedését és a gyulladást keltő anyagok termelődését. Ez hozzájárul az immunrendszer működésének támogatásához mindamellett, hogy a jótékony baktériumok megtanítják a szervezetnek az idegen anyagok felismerését. Így a bélflóra tagadhatatlan jelentőséggel bír a kórokozók elleni küzdelemben.

Hogyan jön létre a bélflóra?

A baktériumok az első olyan mikroorganizmusok, amelyek az életben legelsőként veszik birtokba a testet. A bélflóra kialakulása a születés pillanatában már kezdetét veszi, amikor a baba érintkezik a hüvelyi váladékkal, amely aztán rákerül a kisbaba testére, majd a szájába. Ekkor kezdődik meg az újszülött béltraktusának baktériumok általi meghódítása. Megtelepszenek a gyermek szájában és a bőrén, majd szaporodásuk során savat állítanak elő. Ezzel a céljuk az, hogy elpusztítsák az új otthonukra veszélyes jó, vagy rossz mikrobákat. A szoptatás megkezdésével viszont a tejsavbaktériumok lesznek fölényben, mivel eljutva a vékonybélbe ott nagyrészük megtelepedik, míg a fennmaradó részük a vastagbélben horgonyoz le. Amint a helyükre kerültek a tejsavbaktériumok, máris készek az anyatej megemésztésének segítésére. Egyszóval az anyatejből származó bifidobaktériumok (tejsavbaktériumok egyik fajtája) utat törnek és előkészítik a terepet a többi baktérium számára. Későbbiekben pedig a bélflóra jórészt a táplálék által bekerült csírák hatására alakul; de a baktériumok, vírusok, gombák és a paraziták is edzésben tartják az immunrendszert. Ez a kialakult baktériumflóra mindenkinél egyéni adottságokkal rendelkezik.

A tejsavbaktériumok további érdeme

Az emberi szervezetben megtalálhatóak a száj, bélrendszer és a hüvely területén. A tejsavbaktériumok megerjesztik az ételeket miközben spontán gyarapodásnak indulnak. E tevékenységük során elnyomják a közelben lévő táplálék romlását, amellett megakadályozzák a környezetükben betegséget előidéző baktériumok jelenlétét. Az ételekben leggyakrabban a Lactobacillus plantarum és a Lactobacillus paracasei tejsavbaktériumok fordulnak elő. Amennyiben kevés olyan élelmiszert fogyasztunk, melyben természetes módon előfordulnak ezek a probiotikumok, akkor pótolhatjuk gyógyszertárakban kapható kapszulák segítségével. Tejsavbaktériumok fogyasztása szükséges, mert serkentik a normál bélflóra kialakulását, illetve sérülés esetén a helyreállítását. Emellett egy svéd tanulmány szerint azoknál a csecsemőknél, akiknél születésük után kevesebb típusú bélbaktérium volt megtalálható nagyobb valószínűséggel alakult ki ekcéma. Ez úgy fordulhat elő, hogy már az édesanya szervezetében lévő baktériumok összetétele sem volt megfelelő, így a hüvelyi flórájában nem voltak kellő mennyiségben tejsavbaktériumok. Ebből fakadóan az újszülöttnél sem tudott kialakulni a normál bélflóra. Lényeges tehát főként a nők esetében a rost táplálkozásban betöltött szerepe és az egészséges táplálkozás hangsúlyozása, mivel nemcsak a saját, hanem gyermekük egészsége is függ tőlük.

Bélflóra egyensúlyát károsító hatások

Számtalan tényezőnek betudható a bélflóra normál működéséhez szükséges baktériumok károsítása. Gyakran ezek nem toxikus, hanem elenyésző mértékben kerülnek be a szervezetbe, mégis ha tartósan fennállnak, akkor komolyabb problémát is előidézhetnek. Az egyensúlybomlás jele többnyire hasi fájdalom, hányinger, a felfúvódás, a hasmenés, vagy éppen a szorulás. Az ezeket kiváltó leggyakoribb veszélyforrások a következők:

  • Szervi rendellenességek: amikor anatómiai eltérés mutatható ki valamelyik emésztőszervben (emésztési zavarok), a húgyutakban, vagy a nemi szervekben.
  • Betegségek: alatt elsősorban a bél és a gyomor megbetegedéseit értjük. Ide tartoznak a fekélyek (pl.: fekélyes vastagbélgyulladás, gyomorfekély), idült bélgyulladással járó kórképek (pl.: a Crohn-betegség, a Divertikulitisz, az Irritabilis bél szindróma), fertőzések (pl.: Candida, influenza vírus), hasnyálmirigy-károsodás, máj- és epebetegségek.
  • Táplálkozás: során bevitt bőséges cukor, finomított liszt, zsiradék mennyisége, a rostban szegény táplálkozás (mivel a rost belekre gyakorolt hatása kedvező, mert elősegíti a jótékony bélbaktériumok szaporodását). A rendszeres fogyasztott szénsavas ital és kávé is roncsolja a bélflóra állapotát, a rendszertelen táplálkozás és a csekély mennyiségű folyadékfogyasztás mellett. Arról nem is beszélve, hogy a modern kor embere mekkora mennyiségű félkész és kész élelmiszer elfogyasztója, melyben alig találhatóak káros, de jótékony baktériumok, így tejsavbaktériumok is.
  • Gyógyszerek: antibiotikumok és fogamzásgátlók (felborítva az anyai baktériumflórát zavart eredményeznek az újszülött bélrendszeri kolonizációjában), gyulladáscsökkentők, savlekötők, szteroidhormonok, valamint daganatgátlók.
  • Környezetszennyező és vegyi anyagok: élelmiszer-adalékok és tartósítószerek, tisztítószerek, festékek, nehézfémek (pl.: higany, ólom), továbbá egyes kozmetikumok.
  • Pszichikai tényezők: alatt az erős stressz hatását, az idegrendszer labilitását; a szorongás, depresszió, de még a gyász érzését is értjük.
  • Egyéb: az előzőekben felsoroltakon kívül a belek baktériumállománya sérülhet ételallergia, étel intolerancia és besugárzás hatására. Ide sorolhatjuk azonban a sokat emlegetett vitaminok hiányát is. Talán nem is tudta, de a savanyú káposzta feldolgozatlan állapotban amellett, hogy fedezheti a napi C-vitamin szükségletet, még a bélflóra egyensúlyának fenntartásában is fontos szerepet játszik.

Jó tudni, hogy a baktériumok csak meghatározott feltételek mellett képesek kifejteni hatásukat, ezért a legkisebb mértékben bekövetkező változásokra is érzékenyen reagálnak.

Mi a teendő ha, már felborult a bélflóra egyensúlya?

Úgy érhetünk el siket, ha megszüntetjük a kiváltó károsító tényezőket (pl.: dohányzás, édességek fogyasztása), majd visszaállítjuk az elpusztult baktériumok mennyiségét. A pótlásban a pre- és probiotikumok segítségére van szükségünk, melyek megtalálhatóak a tejtermékekben, illetve gyógyszertárakban kapható készítményekben. Lányeges eltérés, vagy beavatkozás (pl.: antibiotikum) folyamán célszerű a kapszulás verziót választani, mivel tárolás során a tejtermékekben lévő jótékony baktériumok száma töredékére csökkenhet.

Miért is fontos a pre- és probiotikumok pótlása?

  • visszaszorítják a kórokozók szaporodását, megszüntetik a fertőző hasmenést
  • fokozzák a szervezet immunműködését, így csökkentve az allergiás és autóimmun megbetegedések számát
  • javítják a vér zsírszintjét, ily módon bizonyítottan eredményes gyomor-bélhurut és gyulladásos bélbetegségek esetében.

Igaz történetek

Vásárlóink többsége azt figyelte meg, hogy a béltisztító program használata alatt a testük különös érzéseket él meg. Ezek a tünetek a program első hetétől a harmadik hetéig jelentkeznek, és folytatódhatnak a használat végéig, akár a harmadik hónapig is.

Ha elolvassa valamelyiket ezek közül a történetek közül, meglátja, hogy sokan hasonló dolgokat találnak az illemhelyen, mint amilyenek az alábbi képeken láthatók (hosszú, nyálkaszerű – zsinórhoz hasonló dolgok, különböző nagyságú és alakú paraziták, melyek néha különféle összetételben is jelentkezhetnek).